fbpx

Svjetske cijene hrane u septembru više za trećinu nego lani

korpa pot

Svjetske cijene prehrambenih proizvoda porasle su u septembru drugi mjesec uzastopno pod utjecajem pogoršanja izvoznih mogućnosti i velike potražnje za proizvodima kao što su pšenica i palmino ulje, objavila je u četvrtak Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO). 

FAO-ov indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena osnovnih prehrambenih proizvoda, iznosio je u septembru u prosjeku 130 poena, što je rast od 1,2 posto na mjesečnom i od čak 32,8 posto na godišnjem nivou, navodi se u izvještaju objavljenom na internet stranici ove agencije UN-a, prenosi Tanjug.

Cijene žitarica su prošlog mjeseca porasle za 2,0 posto u odnosu na avgust, pri čemu je pšenica poskupjela za gotovo 4,0 procenta u odnosu na avgust i za 41 posto u odnosu na godinu dana ranije, zbog nedovoljne ponude i velike potražnje.

Svjetske cijene riže su također ojačale, dok su kotacije kukuruza povećane za umjerenih 0,3 posto na mjesečnom nivou zbog poboljšanih izgleda globalnog roda i početka žetve u SAD-u i Ukrajini, što je u velikoj mjeri kompenziralo negativne efekte zastoja u američkim lukama koje su izazvali uragani.

Biljna ulja su zabilježila rast cijena u septembru za 1,7 posto u odnosu na avgust, a u poređenju s istim lanjskim mjesecom su skuplja za ogotovo 60 posto, zbog skoka globalnih kotacija palminog ulja koje su dostigle desetogodišnji maksimum, pogurane snažnom uvoznom tražnjom i proizvodnim problemima u Maleziji zbog nedostatka radne snage.

Uljana repica je također znatno poskupjela dok su cijene soje i suncokretovog ulja pale.

Mjesečni rast međunarodnih cijena zabilježili su i svi mliječni proizvodi, ukupno za 1,5 posto u odnosu na avgust, jer su solidna globalna uvozna tražnja i sezonski faktori u Evropi i Okeaniji podigli kotacije, naročito maslaca.

Cijena šećera je u septembru napredovala za 0,5 posto na mjesečnom nivou i za 53,5 procenata u odnosu na godinu dana ranije, podstaknuta nepovoljnim vremenskim uvjetima i rastom cijena etanola u Brazilu, najvećem svjetskom izvozniku šećera. Što se tiče kotacija mesa na međunarodnom tržištu, one su u septembru ostale praktično na istom nivou kao u avgustu, a na godišnjem nivou su bile više za 26,3 posto. Cijene ovčjeg i goveđeg mesa su porasle zbog otežanih uvjeta snabdijevanja, dok su živinsko i svinjsko meso pojeftini uslijed obimne ponude živinskog mesa i pada tražnje za svinjentinom u Kini i Evropi.

FAO je u odvojenom izvještaju objavio da će svjetska proizvodnja žitarica u 2021. dostići rekord svih vremena od 2 800 miliona tona. Ta količina, međutim, neće zadovoljiti procijenjenu potrošnju u tržišnoj sezoni 2021/22, koja će, kako se predviđa, porasti za 1,8 posto na 2.811 miliona tona.

Izvor: Agencije