fbpx

Svjetska banka o stanju u BiH: Zbog skromne vakcinacije ugrožen ekonomski oporavak

Svjetska banka Twitter

Ekonomski oporavak BiH nakon pandemije i dalje je neizvjestan, a predviđa se ekonomski rast od tek 2,8 posto, što je najlošiji rezultat u regionu, navodi se u posljednjem izvještaju Svjetske banke. 

Dosta toga se može i treba učiniti sada, da bi se smanjile osjetljivosti koje je kriza istakla, kao što su slabosti u zdravstvenom i obrazovnom sektoru i poslovnom okruženju. Sada je vrijeme da se radi ne samo na oporavku od krize već i na razvoju dugoročnih rješenja kojima će se izgraditi otpornija, inkluzivnija ekonomija nakon pandemije – kaže Emanuel Salinas, šef kancelarije Svjetske banke za BiH i Crnu Goru.

U izvještaju se preporučuje da BiH nastavi reformskim putem, odnosno u pravcu rješavanja dugo prisutnih pitanja, ukorijenjenih strukturalnih i institucionalnih problema.

– Provođenje vakcinacije, uz rast povjerenja, potrošnje i trgovine, pomoći će da se održi zamah, ali zemlje moraju i dalje, s pažnjom, usmjeravati napore ka uvođenju i osnaživanju politika koje vode rastu, zaštiti zdravlja i jačanju ljudskog kapitala – kazala je Linda van Gelder, regionalni direktor Svjetske banke za zapadni Balkan.

Prema izvještaju, javne politike u regionu trebaju ostati jasno fokusirane na borbu protiv pandemije, ograničavanje socijalnih utjecaja i poticanje oporavka.

U izvještaju se dodaje da je pandemija zaustavila decenije napretka u povećanju zarada i smanjenju siromaštva u svim zemljama regiona, a tržišta rada na zapadnom Balkanu nadoknadila su tek polovinu gubitaka izazvanih pandemijom, ostavljajući veliki broj nezaposlenih i primoravajući mnoge da potpuno napuste tržište rada, piše Avaz.

Izvor: Srpskainfo