fbpx

Svjetska banka: I do pet godina za globalni ekonomski oporavak

svjetska banka

Globalni ekonomski oporavak od krize izazvane pandemijom korona virus mogao bi potrajati i pet godina, rekla je glavni ekonomistkinja Svjetske banke Carmen Reinhart. 

"Vjerovatno će doći do brzog oporavka kada se sve ograničavajuće mjere povezane sa zatvaranjem ukinu, ali za puni oporavak trebat će i pet godina", rekla je Reinhart tokom konferencije u Madridu. 

Dodala je da će recesija povezana sa pandemijoj trajati duže u nekim zemljama i produbit će nejednakosti, jer će najsiromašniji u bogatim zemljama biti više pogođeni krizom, dok će u siromašnim zemljama biti još više pogođeni nego u bogatim. 

Najdublja recesija

Prvi put u dvadeset godina stopa globalnog siromaštva će porasti uslijed krize, rekla je Reinhart. 

U junu je Svjetska banka objavila da će svjetska privredna aktivnost pasti 5,2 posto ove godine, naglašavajući kako je pandemija korona virusa imala "brz i masivan" utjecaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o "najduboljoj" recesiji od Drugog svjetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u posljednjih 150 godina, navela je ta međunarodna institucija.

Izvor: Agencije