fbpx

Svjetska banka: Cijene sirovina mogle bi ostati visoke do 2024.

world bank

Rat u Ukrajini izazvao je cjenovni šok na tržištima sirovina, promijenivši trgovinu, proizvodnju i potrošnju, upozorila je Svjetska banka, procijenivši da će se cijene zbog tih promjena zadržati na visokim nivoima do kraja 2024. godine.

Cijene energije porasle su u protekle dvije godine najsnažnije od naftne krize 1973. godine, a poljoprivredne sirovine i đubriva poskupjeli su najviše od 2008. godine, ističe Svjetska banka u prognozama za tržišta sirovina.

Ukrajina i Rusija veliki su proizvođači poljoprivrednih sirovina, a plin se koristi kao sirovina za proizvodnju đubriva, podsjećaju.

“U cjelini gledano, svjedočimo najvećem šoku koji su izazvale cijene sirovina od 70-ih godina prošlog stoljeća”, naglasio je potpredsjednik Svjetske banke za ravnopravni rast, finansije i institucije Indermit Gill.

Šok su dodano pojačala ograničenja u trgovini hranom, gorivom i đubrivima, prenosi Hina.

Znatno iznad petogodišnjeg prosjeka

Cijene energije porast će ove godine više od 50 posto i potom oslabiti u 2023. i 2024. godini.

Cijena prirodnog plina u Evropi udvostručit će se i dostići rekordan nivo u 2022. godini, a cijena uglja porast će 80 posto i također doći na rekordnu brojku, procjenjuju u Svjetskoj banci.

Očekuju i rekordne cijene pšenice, u nominalnom izrazu, nakon rasta za više od 40 posto u ovoj godini, što će pojačati pritisak na ekonomije u razvoju, koje potražnju podmiruju najvećim dijelom uvozom, posebno iz Rusije i Ukrajine.

Cijene metala trebale bi porasti 16 posto i potom oslabiti u 2023. godini, ali će se zadržati na povišenim nivoima, prognoziraju u Svjetskoj banci.

U idućim godinama cijene sirovina zadržat se se znatno iznad petogodišnjeg prosjeka.

Ako rat u Ukrajini potraje ili ako Rusiji budu uvedene nove sankcije, mogle bi biti još i više i još snažnije oscilirati nego što se trenutno očekuje.

Hina