fbpx

Svijet ide u najdublju recesiju: Šta će se promijeniti u 2021. godini

cc 750x460

Pandemija kovida-19 srušila je globalnu ekonomiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) očekuje da će ove godine globalni bruto društveni proizvod (BDP) pasti za 4,9 procenata, Svjetska banka (SB) predviđa pad od 5,2 procenta, a Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smatra da će pad biti šest procenata.

Računska komora Rusije u prognozi svjetskog BDP-a za 2020-2021. godinu navodi da će do kraja ove godine recesija u globalnoj ekonomiji biti najdublja u posljednjih 80 godina.

U izvještaju Računske komore se navodi da su izgledi za globalnu ekonomiju i dalje neizvjesni zbog kontinuirane situacije s kovidom-19. U drugom kvartalu su finansijske institucije počele da pogoršavaju svoje prognoze ne samo za 2020. godinu, već i za narednu.

Međunarodni monetarni fond

Prošlo je samo nekoliko mjeseci od početka pandemije, a Međunarodni monetarni fond već predviđa pad globalnog BDP-a za 4,9 procenata u 2020. godini, u prethodnoj prognozi ta cifra je iznosila tri procenta. U posljednjoj krizi 2009. godine, koja je zahvatila cijeli svijet, pad je iznosio 2,1 procenat.

Prognoze MMF-a za sljedeću godinu takođe nisu optimistične. Predviđaju rast BDP-a za 5,4 procenta. Tako će na kraju 2021. godine globalni BDP biti 6,5 procenta niži od očekivanog u januaru. Obje prognoze ne podrazumijevaju ograničenja velikih razmjera zbog drugog talasa kovida-19. Brojne države se već vraćaju karantinu: ponovo je uvedeno vanredno stanje u Češkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, a Njemačka se priprema za zaključavanje.

Svjetska banka

Svjetska banka je nedavno poboljšala prognozu cijene nafte za sljedeću godinu, sa 38 na 44 dolara za barel. Svjetska banka očekuje da će se 2021. godine ekonomska aktivnost u svijetu vratiti na nivo prije pandemije.

Svjetska banka je, poput MMF-a, na ljeto ažurirala svoju zvaničnu prognozu o izgledima svjetske ekonomije za sljedeću godinu. Po njemu se očekuje rast globalnog BDP-a od 4,2 procenta (nakon pada od 5,2 procenta u 2020. godini). Zanimljivo je da je u svojoj prethodnoj prognozi Svjetska banka rekla da je rast upola manji 2,6 procenata.

Glavni ekonomista Svjetske banke Karmen Rejnhart daje svjetskoj ekonomiji pet godina da se oporavi od krize izazvane pandemijom: “Moguće je brz skok usljed svih restriktivnih mjera povezanih s karantinom, ali je pun oporavak moguć do pet godina”, prenosi Rojters.

Svjetska banka očekuje porast siromaštva zbog pandemije.

“Do 60 miliona ljudi biće siromašno, što će poništiti napore u borbi protiv siromaštva u posljednje tri godine. Porodice su izgubile voljene, milioni radnih mjesta su izgubljeni, zdravstveni sistemi su pod ogromnim pritiskom”, rekao je predsjednik Svjetske banke David Malpas.

Rejting agencija Fič

Međunarodna rejting agencija Fič priznaje da će ekonomski rast sljedeće godine nadoknaditi ovogodišnji pad. Globalni BDP će porasti za 5,2 procenta.

Rusija i Sjedinjene Američke Države neće prevazići posljedice krize do kraja 2021. godine. Po ovom pitanju samo Kina ima sreće, jer će se u 2021. godini stopa rasta kineske ekonomije povećati za 7,7 procenata.

U SAD će BDP rasti za četiri procenta (nakon što je ove godine pao za 4,6 procenata), u Rusiji će ekonomija rasti za 3,6 procenata (nakon što je ove godine pala za 4,9 procenata).

Organizacija ekonomske saradnje i razvoja

“Svjetska ekonomija će izgubiti sedam biliona dolara do kraja sljedeće godine zbog pandemije kovida-19”, rekao je glavni ekonomista OECD-a Lorans Bun za list “Ehos”.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj predviđa rast globalnog BDP-a od 5,2 procenta 2021. godine, ali u odsustvu drugog talasa kovida-19. Ako zemlje nastave da uvode ograničenja, svejtska ekonomija će porasti za samo 2,8 procenata.

Biznis.ba