fbpx

Švicarska će od 2022. oporezivati i mito

švicarska zastava reuters 1 1

Švicarske kompanije od 2022. godine više neće moći od porezne osnovice odbiti mito plaćeno privatnim osobama, odredila je švicarska Vlada u izmjenama poreznih zakona.

Pored mita, odbitak od poreza neće biti ni troškovi finansiranja kriminalnih aktivnosti ni avansna naknada za krivično djelo, odlučila je Vlada.

Švicarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inozemstva, pa je Vlada odlučila zadržati porezne odbitke za neke prekršaje, prenosi Reuters.

Tako će se strane novčane kazne moći odbiti od poreza ako nisu u skladu sa švicarskom politikom.

"Kao i do sada, domaće kaznene finansijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. S druge strane, strane kaznene finansijske sankcije moći će se odbiti od poreza u iznimnim slučajevima, ako krše švicarsku politiku ili ako kompanija vjerodostojno dokaže da je poduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom", objasnila je Vlada.

Na snazi od januara 2022.

Promjene će, nakon stupanja na snagu, 1. januara 2022. godine, biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne grupe za finansijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz Vlade.

Švicarska je u proteklih 20 godina tek neznatno ograničila procvat podmićivanja, kriminaliziravši, namprijer, davanje mita stranim javnim dužnosnicima početkom 2000-ih.

Godine 2001. zabranila je kompanijama da od porezne osnovice odbijaju mito državnim službenicima.

Duže se čekala zabrana podmićivanja fizičkih osoba, zbog otpora pojedinih političkih stranaka.

Rad na zakonu trajao je godinama i podmićivanje je sada zabranjeno, ali samo u slučaju narušavanja ravnopravnog tržišnog takmičenja.

Izvor: Agencije