fbpx

Deutsche Bank predlaže dodatni porez za rad od kuće

1af5af07 551c 48d3 9725 5730fbfd84dbnovacf 696x339

Porez bi plaćali poslodavci, a prihod bio bi isplaćen ljudima koji poslove ne mogu obavljati iz svojih domova.

Deutsche Bank u najnovijem izvještaju predlaže da se uvede novi porez od pet posto na plate radnika koji odluče raditi od kuće.

Prema prijedlogu, porez bi plaćali poslodavci, a generirani prihod bio bi isplaćen ljudima koji poslove ne mogu obavljati iz svojih kuća, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Kako se navodi, banka tu mjeru opravdava time da je to jedino pošteno, jer oni koji rade od kuće štede novac i ne plaćaju u sistem kao oni koji izlaze iz kuće da bi otišli na posao.

U Velikoj Britaniji Deutsche Bank računa da bi porez stvorio pot od 6,9 milijardi funti godišnje, što bi moglo isplatiti dotacije u iznosu od 2.000 funti godišnje radnicima s niskim primanjima i onima pod prijetnjom viška radnika.

Direktne i indirektne koristi

"Već godinama nam je potreban porez na radnike na daljinu. COVID-19 je to učinio očiglednim", rekao je strateg Deutsche Banke Luke Templeman.

Dodao je da oni koji rade od kuće imaju direktne i indirektne finansijske koristi i trebali bi platiti porez kako bi se olakšao tranzicioni proces za one koji su iznenada dislocirani.

Od početka pandemije korona virusa veliki broj radnika preusmjeren je na rad od kuće.

Izvor: Agencije