fbpx

Prijedlog Deutsche bank o porezu na rad od kuće dočekan na nož: Ideja drska i besmislena

rad od kuće

Ako je cilj Deutsche Bank bio da uđe u razgovor - onda je manevar uspio.

Što se tiče sadržaja, međutim, rijetko ko podržava prijedlog autora Lukea Templemana, koji sugerira da bi radnici koje rade od kuće trebali platiti porez od pet posto. Direktor Komore rada (AK) Njemačke Christoph Klein opisuje ovu ideju kao "drsku i besmislenu".

Prema njegovom mišljenju, prijedlog pogrešno pretpostavlja niže troškove u kućnom uredu. "Ali ko štedi nešto u kućnoj kancelariji?", pita Klein, izvještava bečki Standard. Argumentaciju da nema putnih troškova poništava pozivanjem na one zaposlenike koji su ranije na posao dolazili biciklom ili pješice - ili vozače javnog prijevoza koji sada uglavnom imaju beskorisne godišnje karte. Činjenica da kod kuće možete jesti jeftinije ne odgovara njegovom iskustvu. Njegov zaključak: "To pokazuje da gospoda iz Deutsche Bank nemaju pojma o stvarnom životu."

- Zapravo je drugačije - u kućnoj kancelariji poslodavci koriste resurse zaposlenih, govori direktor AK-a također se osvrćući na troškove energije, telefona, interneta ili korištenog životnog prostora. S obzirom na propise o nadoknadi troškova u kućnom uredu koje je ministrica rada Christine Aschbacher (ÖVP) najavila za mart, direktor AK naglasio je da je "uvjeren da ćemo to brže uraditi". Generalno, nisu potrebni pozivi Deutsche Bank.

Sindikat GPA prijedlog najveće njemačke finansijske institucije smatra "čudnim". David Mum, šef osnovnog odjela, računa matematiku: s prihodom od 3.000 eura, prosječno opterećenje poreza na plaću je dvanaest posto - dodatnih pet posto poreza na kućne kancelarije povećalo bi teret za one koji su pogođeni sa 40 posto. - Trebali biste razmisliti o nečemu takvom, kaže on o prijedlogu banke. Prema njegovom mišljenju, ovim se želi umjetno pokrenuti rasprava o distribuciji.

Indikator.ba