fbpx

Slovenski bogataši sve bogatiji

login samo ap promo

Samo Login i njegova supruga Iza osnivači su i većinski vlasnici firme za razvoj mobilnih aplikacija Outfit7AP - Arhiva

Peti put uzastopno titulu najbogatijih osvojili su supružnici Iza i Samo Login, čija se imovina stečena u hi-tech industriji procjenjuje na 689 miliona eura.

Ukupna vrijednost imovine sto najbogatijih Slovenaca iznosi 5,7 milijardi eura i veća je za 10 posto nego lani, pokazuju procjene revije Menager koja pred kraj svake godine objavljuje koliko su po vrijednosti svojih tvrtki i stanju na računu "teški" domaći bogataši.

Peti put uzastopno titulu najbogatijih osvojili su supružnici Iza i Samo Login, čija se imovina stečena u hi-tech industriji cijeni na 689 milijuna eura. Kao osnivači i većinski vlasnici tvrtke za razvoj mobilnih aplikacija Outfit7 lani su dobili najveći udio utrška od ukupno milijarde dolara, za koliko je tvrtka prodana jednom azijskom konzorciju.

Drugi na ljestvici najbogatijih u Sloveniji je osnivač i većinski vlasnik poduzeća Studio moderna Sandi Češko s 334 milijuna eura, poznat po madracima Dormeo i drugim produktima koji se plasiraju teleprodajom, a na trećem Marko Pistotnik, još jedan od bivših vlasnika Outfita7, čiji se imetak cijeni na 210 milijuna eura.

U ukupnoj vrijednosti imovine sto najbogatijih Slovenaca četvrtinu čine sredstva koja su dobili nakon što su prodana poduzeća u kojima su bili vlasnici ili suvlasnici.

Kompanije uglavnom u inostranstvu

Većina poduzetnika s liste najimućnijih svoje tvrtke zbog boljeg poslovnog okruženja imaju u inozemstvu, na Cipru, u Nizozemskoj ili Luksemburgu, pa i u Velikoj Britaniji, ali posluju i u Sloveniji, no rijetki su među važnijim poslodavcima.

No, ima i takvih, poput poduzetnika Joca Pečečnika čiju kompaniju Interblocka procjenjuju na 194 milijuna eura ili Igor Akrapovič čija kompanija proizvodi vrhunske ispušne sustave za automobilsku industriju i motocikle, no oni nisu među prvom desetoricom na listi.

Među najbogatijima nije ni Izet Rastoder koji je tek četrdeseti, a ima tvrtku za uvoz voća, poznat je kao "kralj banana", a u posljednje vrijeme bavi se i nekretninama.

Izvor: Agencije