fbpx

Šef IEA: Moguće nestašice energenata sljedeće zime

dalekovod 261217 tw1024

Šef Međunarodne agencije za energetiku (IEA) Fatih Birol upozorio je na moguće nestašice energenata sljedeće zime, pošto relativno malo prirodnog tečnog gasa (LNG) stiže na tržište, dok će kineska potrošnja porasti ove godine.

Fatih Birol je rekao za Rojters da su evropske vlade donijele brojne dobre odluke prošle godine kako bi obezbijedile energetske zalihe, kao što je pravljenje novih LNG terminala koji su zamijenili isporuke ruskog gasa putem gasovoda, prenosi RTS.

On je kazao da se evropskim zemljama "posrećilo", jer je blaga zima ublažila potrošnju, dok je "ekonomska slabost" u Kini dovela do prvog pada u potrošnji u prethodnih 40 godina u toj zemlji.

"Ukoliko ne bude nekih iznenađenja, u finišu ove zime prolazimo možda sa nekom modricom tu i tamo. Međutim, pitanje je - šta se dešava sljedeće zime", rekao je Birol na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

On očekuje dodatnih 23 milijarde kubnih metara LNG ove godine, navodeći da samo sa malim jačanjem ekonomije, Kina će vjerovatno "progutati" 80 odsto dodatnog gasa, kako se ublažavaju antikovid mjere.

"Iako imamo dovoljno LNG terminala, možda nema dovoljno gasa da se uveze i stoga naredna zima neće biti laka za Evropu. Nije vrijeme za opuštanje, nije vrijeme za slavlje", rekao je on.