fbpx

Sajmom uvoza Kina otvara tržište za strane proizvode

h 50281909

Kina je organizirala uvozni sajam kako bi ublažila kritike da njena trgovinska politika i veliki suficit narušavaju ravnotežu svjetske ekonomije.

Kineski predsjednik Xi Jinping otvorio je u ponedjeljak u Šangaju prvi, povijesni uvozni sajam China International Import Expo (CIIE), obećavši da će nastaviti otvarati kinesko tržište za strane proizvode i smanjiti uvozne carine.

Kina je organizirala uvozni sajam kako bi ublažila kritike da njezina trgovinska politika i golemi suficit narušavaju ravnotežu svjetskog gospodarstva, te pokazala da može biti globalni gospodarski lider, javlja HINA.

Otvaranju sajma CIIE prisustvovalo je 15-ak čelnika država i vlada među kojima i ruski premijer Dmitrij Medvedev, mađarski premijer Viktor Orban i češki predsjednik Miloš Zeman, te hrvatski premijer Andrej Plenković koji boravi u petodnevnom radnom posjetu Kini.

"Organizacija CIIE-a važna je inicijativa koja pokazuje da Kina aktivno radi na otvaranju svoga tržišta. I sam ovaj sajam je inovacija", rekao je Xi otvarajući sajam.

U sjeni carinskog rata sa SAD-om

Kineski predsjednik naglasio je da Kina podupire globalnu slobodnu trgovinu, te da se protivi protekcionizmu.

"Ekonomska globalizacija suočava se s preprekama, multilateralizam i sustav slobodne trgovine su ugroženi, faktori nestabilnosti i neizvjesnosti sve su brojniji, a rizici sve veći", rekao je Xi, aludirajući na trgovinski rat koji traje između Pekinga i Washingtona.

Sjedinjene Američke Države nametnule su carine na kineski uvoz vrijedan 250 milijardi dolara, a Kina je odgovorila protumjerama, carinama na američki uvoz u vrijednosti od 110 milijardi dolara.

Prije nekoliko dana Xi Jinping i američki predsjednik Donald Trump u telefonskom su razgovoru izrazili nadu da bi spor uskoro mogao biti riješeni, no znakovito je da na sajam u Šangaju nije došao nijedan viši američki dužnosnik. Na CIIE-u ipak sudjeluje 180 američkih tvrtki koje ne žele ispustiti moguće prilike na kineskom tržištu.

Izlagači iz 130 država

Ruski premijer Medvedev rekao je da je Kina jedan od najvažnijih ruskih trgovinskih i političkih partnera, te dodao kako cijeni što je ta zemlja spremna nastaviti otvarati svoje tržište.

"Kina nije samo globalni proizvođač već i golemo uvozno tržište. Ovo je odlična prilika da ruska ekonomija pokaže da može uspješno nastupiti na kineskom tržištu", rekao je Medvedev.

Na sajmu, koji se održava od 5. do 10. studenoga u Nacionalnom izložbenom i konferencijskom centru u Šangaju, sudjeluje više od 3.000 tvrtki iz 130 država. Organizatori očekuju da će paviljone izlagača obići više od 300.000 posjetitelja.

Veliki trgovinski sajmovi tradicionalno su se u Kini organizirali kako bi pomogli domaćim izvoznicima, a inauguralnim CIIE-om u Šangaju Kina želi poručiti svijetu da je otvorena za ulazak stranih kompanija i da je njezina uloga u globalnom gospodarstvu pozitivna.

Impresivan privredni rast

Kineski gospodarski rast je impresivan, podsjeća HINA. U toj državi već živi najmanje 400 milijuna ljudi koji pripadaju srednjem sloju i potencijalno su dobri potrošači. Po tome kriteriju riječ je o najvećem svjetskom tržištu, a taj broj nastavlja brzo rasti.

Analitičari ocjenjuju da Kina mora ojačati svoju domaću potrošnju kako bi zadržala visoke stope rasta, što zahtijeva daljnje jačanje uvoza.

Porast kineskog uvoza međutim nije ništa novo. Još 2000. godine Kina je bila osmi po veličini svjetski uvoznik s udjelom od tri posto, dok je prošle godine njezin udio iznosio 10 posto, što je manje samo od američkog uvoza.

Izvor: Agencije