fbpx

RS: Najviša plata u finansijama, najniža u ugostiteljstvu

pros plata

U Republici Srpskoj najveća prosječna plata u julu isplaćena je u oblasti finansijske djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.526 KM, a najniža isplaćena plata je u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstva i ugostiteljstva od 729 KM

Prosječna plata nakon oporezivanja, neto plata u Srpskoj, isplaćena u julu iznosila je 1.019 KM i veća je za 25 KM u odnosu na prosječnu platu isplaćenu u junu, saopštio je Savez sindikata Republike Srpske.

Niske prosječne plate u julu primili su radnici u djelatnosti umjetnosti, zabave i rekreacije od 825 KM, radnici u građevinarstvu, čija je prosječna julska plata iznosila 731 KM, zaposleni u djelatnosti saobraćaja i skladištenja 766 KM, kao i u trgovini 777 KM.

Sindikalna potrošačka korpa za jul iznosi 1.928 KM i prosječna plata je pokriva sa 52,84 odsto.

Sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.

Porodice u Srpskoj su najviše novca u julu trošile za nabavku prehrane 742 KM, za stanovanje i komunalne usluge 560 KM, te za tekuće održavanje domaćinstva 107 KM.

Nabavka obuće i odjeće u prošlom mjesecu koštala je 143 KM, higijena i njega zdravlja 91 KM, prevoz 200 KM, te obrazovanje i kultura 83 KM, naveo je Savez sindikata.