fbpx

Rastu cijene maslinovog ulja

Rastu cijene maslinovog ulja

Foto: Thinkstock

Globalne cijene maslinovog ulja porasle su na 8.900 dolara po toni u septembru, podstaknute „ekstremno suhim vremenom“ na Mediteranu, navodi se u novom izvještaju Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Država(USDA).

Prema USDA-i, svjetske cijene maslinovog ulja bile su 130 posto više u avgustu u odnosu na isti mjesec prošle godine, prenosi CNBC.

Španija, najveći svjetski proizvođač i izvoznik maslinovog ulja, mjesecima je pogođena intenzivnom sušom, a ljeto je bilo treće najtoplije u istoriji te zemlje.

Prema Minteku, proizvodnja maslinovog ulja u Španiji prošle je sezone pala na oko 610.000 tona, što je pad od više od 50 posto u usporedbi s uobičajenih 1,3 do 1,5 miliona tona.

Cijene maslinovog ulja u španskoj Andaluziji skočile su u septembru na 8,45 eura po litri, što je 111 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, što je potaknulo krađu ovog "tekućeg zlata".

"Proizvodnja maslinovog ulja smanjena je zbog suše u drugim zemljama poput Grčke i Italije, što povećava zabrinutost", rekao je stručnjak Minteka, Kyle Holland.

Grčka je drugi, a Italija treći najveći proizvođač maslinovog ulja u svijetu, prenosi SEEbiz.