fbpx

Prosječni radni dan prošle godine trajao 10 sati i 9 minuta

john schnobrich FlPc9 VocJ4 unsplash

 Ilustracija, foto: John Schnobrich/Unsplash

"Radim za slobodan vikend" bila je mantra mnogih zaposlenih, međutim sa porastom otpuštanja, rad tokom subote i nedjelje postao je uobičajen u pojedinim sektorima. I to najviše u želji zaposlenih da se fokusiraju na posao, oslobođeni od sastanaka i drugih ometanja tokom radne nedjelje.

Prosječan broj radnih sati tokom dana vikenda, prošle godine je porastao sa 5% na 6,6%, prema ActivTrak-u, koji je analizirao skoro 175 miliona sati rada kod 134.260 anonimnih korisnika svog softvera za upravljanje produktivnošću širom svijeta, piše Bloomberg.

Tehnološke i medijske industrije zabilježile su porast od 25% više radnih sati u 2022. godini u poređenju sa godinom ranije.

- Kompanije rade više sa manje radne snage, tako da tamo gdje vidite povećanje u radu vikendom, to je u industrijama koje se smanjuju - rekla je Gabriela Mauč, potpredsjednica laboratorije za produktivnost ActivTrak.

- Kako ljudi postaju ugodniji sa fleksibilnošću, prihvatljivo je da se odjavite u 15 sati u petak i da se bavite poslom tokom vikenda - dodaje.

Ne čudi što su upravo tehnološki radnici bili jedni od onih koji su povećali svoje radno vrijeme vikendom za skoro dvocifreni procenat u odnosu na period prije pandemije, s obzirom da je do sada otpušteno više od 122.000 radnika u tehnološkim firmama prema podacima Laioffs.fii.

Mask je rekao da bi zaposleni trebalo da prihvate "hardcore" kulturu poslovanja ili u suprotnom da napuste kompaniju.

Isti porast rada tokom vikenda bilježe i zaposleni u medijskim kućama, kao i oni koji rade sa robom široke potrošnje.

S druge strane, zaposleni u sektorima poput energetike, ugostiteljstva i zdravstvene zaštite zabilježili su pad rada tokom vikenda.

Izveštaj ActivTrack-a takođe pokazuje da je prosječan radni dan tokom prošle godine trajao 10 sati i devet minuta, dok su zaposleni bili produktivniji i fokusiraniji u prvoj polovini godine, a utorak je bio najproduktivniji dan, prenosi Telegraf.

- Svaka kultura je drugačija. U jednoj organizaciji, sedam sati rada bi moglo biti prikladno, ali u drugim je 12 - zaključila je Maučova.