fbpx

Problemi sa uzgojem kukuruza

polje kukuruza

Pred početak sjetve kukuruza poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini suočeni su s novim problemima. Pored ogromnih poskupljenja repromaterijala zbog kojih će ove godine biti zasijano i manje površina, muče se i s nedostatkom sjemenskog kukuruza određenih sorti.

Dok mineralno đubrivo već mjesecima ruši rekorde o pitanju cijene, pred početak sjetve kukuruza, u poljoprivrednim apotekama nema i pojedinih sorti sjemenskog kukuruza.

"Neki određeni hibridi su deficitarni, ali ima sjemena svih grupa zrenja. Ne mogu se na nekim parcelama, neki hibridi uopšte ne uspjevaju.", kazala je Gordana Gajić, agronom.

"Tu je nedostatak ovih ranijih sorti koje idu, koje se kombajniraju, koje se ne beru u klipu, već se vršu u sitno.", ističe Boško Radić, poljoprivrednik.

Pored poremećaja na tržištu uzrokovanih ratom u Ukrajini, manjak sjemenskog kukuruza prisutan je i zbog drugih razloga.

"Ove godine se sve više poljoprivredni proizvođači opredjeljuju za sjetvu ranijih hibrida koji idu u berbu u zrnu, nema više radne snage za berbu u klipu, međutim ove godine je manjak tih ranijih hibrida", naglašava Gorana Kojić,  agronom.

Mnogi su zbog skupe sjetve smanjili površine.

"Đubrivo je deficitarno što će određivati i površine koje će se sijati. Što se tiče azotnih đubriva koja idu za prihranu posljie sjetve nema ih na tržištu, ali ništa se ne zna, možda će se nešto promijeniti", pojašnjava Gajić.

Poljoprivrednicima, kao i do sad, preostaje samo da se snalaze.

"Radi ove nestašice is samog poskpuljenja redukovano je đubrivo za 60%, možda i više. Đubrivo je prošle godine bilo 60 KM, ove godine je 220, 230, to je poskupljenje katastrofalno", kazao je Radić.

Iako je kukuruz prošle godine bio najzastupljeniji u proljetnoj sjetvi, ove godine to nije slučaj.

"Sjetvene površine su samo one nužne koje moraju da se posiju radi plodoreda. Većina nas izbjegava sjetvu kukuruza iz tog razloga što morate da gledate i pratite cijenu žitarica u momentu žetve, kad većina nas to prodaje", dodaje Radić.

U moru loših, dobra vijest je da je entitetsko ministarstvo poljoprivrede izdvojilo dodatnih 2,2 miliona maraka za regresiranje nabavke sjemena kukuruza, čime će sjetva barem donekle biti pojeftinjena.

Izvor: BHRT