fbpx

Prekomjerni uvoz će uz ostale neprilike dovesti do konačnog sloma stočarske proizvodnje

stocarstvo uvoz

Predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković rekao je da poljoprivrednike, uz sve nedaće koje imaju sa vremenskim neprilikama i znatan pad obima proizvodnje, u protekle dvije godine konstantno prati nekontrolisani prekomjerni uvoz, koji dovodi do konačnog sloma stočarske proizvodnje.

Marinković je rekao da su poljoprivrednici i dalje suočeni sa problemom plasmana i niskom otkupnom cijenom, koja je direktno prouzrokovana prekomjernim uvozom.

On je ukazao da se nadležne institucije BiH oglušuju na apele koje im Savez i druga udruženja i poljoprivrednici upućuju za zaštitu domaće proizvodnje kako bi uspjeli da svoj fond očuvaju i u narednom periodu, da pokušaju da zanove svoju proizvodnju.

"Oni svojim političkim prepucavanjima potpuno zanemaruju poljoprivrednu proizvodnju i poljoprivredne proizvođače, koji su upravo u ovakvim situacijama kriznih perioda nosioci sigurnosti u svakoj normalnoj državi", rekao je Marinković.

Marinković je u ime Saveza apelovao na nadležne institucije da konačno uvedu mjere zaštite domaće proizvodnje, ocjenjujući da postoje mnogi mehanizmi koji ne moraju da njihovu političku slogu skupe na jednom mjestu.

"U uslovima kada ne možemo, i u ovakvim prirodnim nepogodama, da plasiramo svoju robu to je zaista jedan nonsens koji nije zabilježen ni u jednoj zemlji okruženja i u modernijoj historiji. Mi ponovo potenciramo da moraju biti uvedene zaštitne mjere, inače poljoprivredni proizvođači uz sve ovo poskupljenje koje predstoji i koje se desilo neće moći da prežive i to će biti krah primarne proizvodnje", upozorio je Marinković i dodao da će to biti krah obezbjeđenja prehrambene sigurnosti stanovništva.

Klix