fbpx

Poskupjeli su i slatkiši

kolaci slatko poskupljenje

Val poskupljenja nije zaobišao ni slatkiše i poslastice. 

Dok se vlasti mijenjaju ili ne, cijene neometano rastu. Val poskupljenja nije zaobišao ni slatkiše i poslastice. Rat u Ukrajini, kao najveći pokretač poskupljenja na globalnom tržištu, doveo je do toga da slatke zalogaje plaćamo po znatno višim cijenama nego ranije. Zbog poskupljenja sirovina, slastičarima, kažu, nije preostalo ništa drugo.

Parče svoje omiljene poslastice građani će sebi sve teže moći priuštiti. Rast cijena sirovina od kojih se proizvode mnogi kolači i slatkiši dovela je do povećanja cijena ovih proizvoda, a očekuje se i njihov daljnji rast. Nakon poskupljenja cijena goriva i osnovnih životnih namirnica, na red su došle i poslastice. Novčana vrijednost namirnica svakodnevno raste, a poslasticama prijeti poskupljenje i za 3 do 4 posto. Cijene sirovina od kojih se proizvode kolači i torte više su za 25 do čak 90 posto. Zbog toga su pojedine slastičarnice primorane podići cijene svojih proizvoda.

“Mi smo za čitavo ovo poskupljenje na globalnom nivou - ne znam da li smo više od nekih 5 do 10 posto poskupjeli svoje kolače. Sada su već neke stvari otišle do 300 posto. U skorije vrijeme ćemo možda 10-15 posto poskupjeti”, govori Amer Isanović, vlasnik slastičarnice.

Inflacija, nestašice i ratovi, zbog kojih sve teže možemo priuštiti slatka zadovoljstva, mijenjaju nam navike. Svjesni su toga i građani.

Iako se cijena slastica povećala, Isanović kaže da im je i dalje cilj ići u susret krajnjim kupcima. No, ako cijene sirovina nastave rasti, neizbježno je novo povećanje, jer drugog izbora nemaju: “Italijanske su kreme, uzimamo maslac, imaju smjese koje direktno uzimamo iz fabrika u Italiji... Neke stvari su otišle 10-20 posto, neke su 50, neke 100 posto. Sve je između 20 i 30 posto otišlo”.

S druge strane, za dobavljače svaki novi val poskupljenja postaje normalan. Uslijed globalne inflacije i nedostatka sirovina, indeks potrošačkih cijena na tržištu je dosegao najveće nivoe u posljednjih 40 godina. Smanjenje cijena se ne nazire, a u najavi su jedino novi cjenovnici.

“Od naših dobavljača konstantno dobijamo upozorenja - ovo je sad novi cjenovnik, slijedeći je za mjesec dana ili za dva mjeseca. Još nemamo naznake da će neke sirovine, oprema ili sitan alat za proizvodnju pojeftiniti”, izjavila je Mirsada Hodović, direktorica kompanije Master-H d.o.o.

Proizvođači imaju ozbiljnih problema zbog divljanja cijena. Istovremeno, tržište sirovina opterećeno je nestašicom pšenice, suncokretovog ulja i maslaca. Sve to dovodi do nestašice, ali i poskupljenja slatkiša.

Izvor: Federalna.ba