fbpx

Poskupilo brašno, slijede i pekarski proizvodi

kruh brasno

Foto: Wesual Click/Unsplash

Početak godine u Bosni i Hercegovini u znaku je novog talasa poskupljenja. Brašno je poskupjelo za 30 posto, a očekuje se i rast cijena pekarskih proizvoda. Rast cijena brašna neće se zaustaviti na ovome, a glavni razlozi za to su poskupljenje električne energije i rekordne cijene pšenice na berzama.

Nova godina donijela je i nova poskupljenja brašna, pa tako vrećica od 25 kilograma sada košta od 24 do 26 maraka. Mlinari najavljuju da je to samo početak.

“Za mjesec dva dana ja pretpostavljam da se primičemo granici od 30 KM po vrećici, to će se vjerovatno do maja desiti, sad mlinari to rade postepeno, kako dolazi skpulja sirovina i cijene se dižu, za očekivanti je da svi krenu pomalo da dižu, marka po vrećici, pa za mjesec opet marka”, kaže predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos.

Nakon brašna, poskupjeće i pekarski proizvodi.

“Pored svih ostalih poskupljenja repromaterijala moraće doći do korekcije pekarskih proizvoda”, ističe predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina Radenko Pelemiš.

Kako objašnjavaju mlinari i pekari, glavni razlog za poskupljenje je rast cijene električne energije, ali i rekordne cijene pšenice na berzama.

Novo poskupljenje samo je još jedan u nizu udara na džep građana. Dok je prosječna isplaćena neto plata u Bosni i Hercegovini 1020 KM, sindikalna potrošačka korpa iznosi 2.101 KM, pa je lako izračunati kupovnu moć prosječnog potrošača.

“Polovina je ono što se računa u potrošačku korpu sigurno san za većinu građana, ne samo u RS, nego i cijeloj BiH s obzirom na plate i penzije. U svakom slučaju očekujemo još poskupljenja, ovo je tek prvi korak”, izjavio je predsjednik Udruženja potrošača Zvono Jovan Vasilić.

“Odrekli smo se svega da bismo razvukli platu i penziju od prvog do prvog, ali i to je nedovoljno”, kažu nam građani.

Ako je suditi po tome kako je počela, u ovoj godini mogle bi se obistiniti crne prognoze ekonomista.

“Naša ekonomija je potrošačka nije proizvođačka i 90 % budžeta se formria iz PDV i vlada sigurno neće biti toliko agilna da sprečava poskupljenja. Vlada ne može ni da interveniše jer interveniše putem robnih rezervi, a mi nemamo robne rezerve”, kaže ekonomista Aleksa Milojević.

Trendu rasta cijena, koji je prisutan već pola godine, za sada se ne nazire kraj. Vrijednost zabilježena u Indeksu cijena hrane u maju 2021. je dostigla najviši nivo u posljednjih deset godina, i to je samo početak.

Izvor: BHRT