fbpx

Poljoprivrednici u FBiH ogorčeni: Četiri umjesto obećanih 42 miliona je šamar za nas

poljoprivreda njiva

Usvojeni amandman kojim je federalni budžet za poljoprivredu uvećan za četiri, umjesto obećanih i usvojenih na Odboru za poljoprivredu 42 miliona, je ništa drugo nego šamar svim poljoprivrednicima, poručili su iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine.

Iz Udruženja su naveli da, u najtežoj godini nakon rata, usred inflacije i rasta cijena, Predstavnički dom Parlamenta FBiH nije ispoštovao zakon prema kojem izdvajanja za poljoprivredu treba da iznose najmanje 3 odsto od ukupnog budžeta.

“U budžetu za 2023. godinu podrška za poljoprivrednike iznosi 2,44 odsto što je manje nego prošle godine kad je iznosila 3,2 odsto.”

Kako su rekli, nova većina je obećavala da će biti bolje, ali to nisu ispoštovali.

“Možda hoće biti bolje njihovim poslanicima i budućim ministrima. Sudeći po izhodu jučerašnjeg glasanja poljoprivrednicima će biti sve gore”, poručili su iz UP FBiH.

Istakli su da će ovakav odnos prema poljoprivredi dovesti do neminovnog pada proizvodnje i izazvati rast cijena poljoprivrednih proizvoda.

“Kad do toga dođe građani treba da se obrate kreatorima ovakvog nakaradnog budžeta: HDZ-u, NiP-u, SDP-u, Našoj stranci, SBiH, NES, PDA, BHI Fuada Kasumovića i POMAK-u”, dodali su iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.