fbpx

Počela primjena sporazuma "Otvoreni Balkan"

prevoznici kamioni uvoz

Foto: Pexels

Primjena Sporazuma o prometu prehrambenih proizvoda između Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, koji su lideri ove tri zemlje potpisali u okviru inicijative Otvoreni Balkan, počela je jučer. 

Goran Đaković, savjetnik ministra poljoprivrede Srbije, za medije iz Srbije kazao je kako slobodan promet prehrambenih proizvoda između tri zemlje znači mnogo, pogotovo izvoznicima poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, s obzirom na to da više od 600 kompanija iz Srbije izvozi u Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

– Kada naš kamion krene u Sjevernu Makedoniju, mi ćemo ih obavijestiti o tome. Poslije odgovarajuće kontrole kamion će moći da prođe, pošto je naš certifikat sada priznat u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, kao i njihovi certifikati kod nas – kazao je Đaković za RTS.

Iako su se nadležne inspekcijske službe usaglasile da međusobno priznaju dokumentaciju koja prati robu, dokumentacija je i dalje standardna i obuhvata fitosanitarne i veterinarske certifikate, s tim što kamioni neće morati dodatno čekati na granici za uzorkovanje u zemlji u koju se izvozi.

Prednost ovog sporazuma je da kamioni više neće stajati na granici, gdje se ranije dešavalo i da roba propadne, već je moguća samo rutinska kontrola pasoša vozača kamiona, a ostalo će se odvijati sasvim nesmetano.

Bosna i Hercegovina, podsjetimo, nije dio ovog sporazuma. Naše vlasti nisu prihvatile pristupanje iako je bilo mnogo onih koji su se za to zalagali. Ponuda za priključenje i dalje je na stolu ali u BiH ne postoji konsenzus o tome.

Izvor: Biznis Info