fbpx

Pad zaliha u SAD-u podigao cijene nafte na 72 dolara

nafta trziste

LONDON - Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima na 72 dolara, poduprte naglim padom zaliha u SAD-u i raširenim uvjerenjem trgovaca da će svjetsko gospodarstvo uspješno prebroditi pandemijsku krizu. 

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 45 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 72,04 dolara. Na američkom je tržištu ojačala 39 centi, na 68,98 dolara.

Trgovci su se danas usredotočili na izvješće američke vlade, koje je pokazalo da su zalihe sirove nafte u prošlom tjednu pale za 7,2 milijuna barela, odražavajući obustavu proizvodnje i prerade nafte zbog uragana Ida.

U Meksičkom zaljevu obustavljeno je oko 80 posto proizvodnje nafte i plina, a rafinerijama u Louisiani možda će trebati tjedni da obnove preradu.

"Prerada nafte vjerojatno će se oporavljati znatno dulje nego proizvodnja, što upućuje na pretpostavku da će zalihe sirove nafte u sljedećim tjednima rasti", rekao je analitičar Commerzbanka Carsten Fritsch.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovi saveznici, uključujući Rusiju, dogovorili su se u srijedu da će nastaviti s planom postupnog povećanja opskrbe i u mjesecima do kraja godine plasirati na tržište dodatnih po 400 tisuća barela dnevno.

OPEC+ paralelno je povećao procjenu potražnje u 2022. godini i sučelio se s pritiskom SAD-a da ubrza povećanje proizvodnje. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena poručila je da im je "drago" što grupa ustraje u povećanju opskrbe.

"Ne možemo, ipak, biti sigurni... da će potražnja zaista rasti brzo kao što OPEC+ i tržište predviđaju", upozorio je Bjornar Tonhaugen iz Rystad Energyja, ukazujući na prijetnju novog ciklusa mjera zatvaranja radi suzbijanja novih sojeva koronavirusa.

Potporu cijenama nafte pružile su danas i optimistične procjene o oporavku gospodarstva od koronakrize i rast tržišta dionica.

"Iako tržišta nafte kaskaju za burzama, njihovu silaznu putanju očito koči opće uvjerenje da će se globalno gospodarstvo oporaviti, unatoč kontinuiranom strahu od produljenog razdoblja širenja koronavirusa", rekao je Tamas Varga iz londonskog PVM Oil Associatesa.

Dobro raspoloženje podupiru i očekivanja rekordne potražnje za benzinom u Indiji u ovoj fiskalnoj godini, s obzirom na učestala poslovna i putovanja na odmor nakon ublažavanja koronamjera.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica u srijedu iznosila 71,27 dolara, što znači da je pala 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

SEEbiz.eu