fbpx

Optimizam iz Morgan Stanleya: Oporavak u obliku slova V brže nego što se očekivalo

global e1572422239659

Globalna ekonomija vjerovatno će se oporaviti na predpandemijski nivo najranije u sljedećem kvartalu, što je tri mjeseca prije nego što se očekivalo, rekli su ekonomisti iz Morgan Stanley-a.

- Dokazi ukazuju na to da se jednadžba virus/ekonomija odlučno pomaknula od ranih dana izbijanja, rekli su u u banci u bilješci klijentima, dodajući da je oporavak nastavio dobivati zamah kako zemlje postaju sve bolje u upravljanju virusom.

Ekonomista Chetan Ahya vidi brži povratak na nivo proizvodnje prije Covid19, vjerujući da bi američka ekonomija mogla doseći nivo prije Covid-19 do drugog tromjesečja iduće godine, dok bi cijela razvijena tržišta taj nivo mogla doseći do trećeg kvartala sljedeće godine.

- Izgledi za utjecaj Covid-19 na ekonomiju dramatično su se promijenili, s većinom velikih ekonomija koje su sposobne podići ekonomsku aktivnost na puno više nivoe unatoč stalnom širenju virusa. Medicinska zajednica nastavlja postizati dobar napredak u borbi protiv Covid-19, a tretmani i cjepiva dostupni su u sljedećih nekoliko mjeseci, naveo je Ahya u bilješci klijentima.

-Konačno, budući da je virus egzogeni šok, kreatori politike nastavljaju pružati agresivnu podršku jer ovog puta nema ozbiljnih moralnih opasnosti, dodaje.

Stoga će oporavak brži od očekivanog također biti temelj za rast inflacije. Ahya vjeruje da će se globalna ekonomija brže reflirati iz posljednja tri ciklusa dok se snage koje povećavaju inflaciju "nastavljaju poravnavati".

Ahya vidi tri glavna rizika koja mogu poremetiti njegovu prognozu bržeg od očekivanog oporavka.

To su potencijalno agresivno zaključavanje uslijed skokova infekcija zimi,
američki izbori, potencijalni politički zastoj i neizvjesnost vezana uz fiskalnu politiku, te oživljavanje trgovinske napetosti između SAD-a i Kine.

Indikator.ba