fbpx

Omogućen bescarinski uvoz mineralnih gnojiva

20228poljoprivreda

Savjet ministara Bosne i Hercegovine donio je Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva, kao podršku poljoprivrednicima zbog poremećaja u snabdijevanju na globalnom tržištu i rasta cijena. 

Odlukom se privremeno do iskorištavanja količina propisanih ovom odlukom, a najkasnije do 31. 12. 2023. godine, omogućava bescarinski uvoz ukupno 370.000 tona mineralnih gnojiva razvrstanih u sedam tarifnih oznaka. Istovremeno se ovom odlukom utvrđuju kriterijumi za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjelem piše BHRT.

Prema ovoj odluci, osnovni kriterijum zа bescarinski uvoz mineralnih gnojiva je da se radi o uvozu zа potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriju Bosne i Hercegovine kao krajnjih korisnika.

Odluka je donesena kako bi se osigurale dodatne vrste i veće količine mineralnih gnojiva za poljoprivrednike, što će omogućiti provođenje adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishranu žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu, uz dobru kvalitetu prinosa i tako uticati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Iz SM BiH su istakli da se na ovaj način osigurava kontinuitet olakšica za poljoprivrednike, nakon što je u martu prošle godine Savjet ministara BiH omogućio bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnog gnojiva.