fbpx

OECD: Oporavak velikih ekonomija blago usporava

investicije

Oporavak velikih ekonomija od pandemije blago usporava, izvijestila je u utorak Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), upozorivši da covid 19 i dalje stvara neizvjesnost i produbljuje razlike zbog neujednačnog pristupa cjepivu.

Kina može očekivati “stabilan rast” industrije, a brojne zemlje Evropske unije, Velika Britanija, Japan i SAD “umjereniji tempo rasta” ekonomije u cjelini, ali iznad dugoročnog trenda, prognozira OECD.

Izgledi za ekonomski rast u Indiji stabilni su dok bi u Francuskoj i Brazilu aktivnosti trebale rasti “slabije od trenda” odnosno njihov bi tempo trebao usporiti.

OECD-ove prognoze temelje se na pokazatelju koji bi trebao anticipirati moguće tačke zaokreeta u ekonomskoj aktivnosti u odnosu na trend.

U maju organizacija je procijenila da bi svjetska ekonomija ove godine trebala porasti gotovo šest posto, iako će rast vjerojatno biti “neravnomjeran”, budući da će se veće i bogatije zemlje oporavljati brže od siromašnijih zahvaljujući cijepljenju građana i ukidanju ograničenja.

“Neujednačen” oporavak očekuje i Svjetska banka, prognoziravši da će svjetski BDP ove godine porasti 5,6 posto. Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je pak prije dvije sedmice da u ovoj godini očekuje 6-postotni rast svjetske ekonomije.

Hina