fbpx

Održan ekonomski dijalog EU, Zapadnog Balkana i Turske

turska eu epa

Predstavnici država članica Evropske unije, Zapadnog Balkana i Turske, Evropske komisije i Evropske centralne banke (EVB) te predstavnici centralnih banaka Zapadnog Balkana i Turske sastali su se na godišnjem dijalogu o ekonomskoj politici,koji za cilj ima pripremu Zapadnog Balkana i Turske za njihovo buduće učešće u evropskom semestru. 

U saopštenju Vijeća EU-a navodi se da je pandemija COVID-19 suočila EU, Zapadni Balkan i Tursku sa “sličnim i nezapamćenim” zdravstvenim, ekonomskim i socijalnim izazovima, prenosi Tanjug.

Fiskalna i monetarna podrška

“Učesnici su prepoznali snažnu solidarnost između EU-a i Zapadnog Balkana i Turske, koja se pokazala pružanjem medicinske i finansijske pomoći u borbi protiv pandemije i doprinosom u rješavanju njenog socioekonomskog utjecaja u regiji”, navodi se u saopštenju Vijeća EU-a.

Pozitivno su ocijenjene sveukupne i blagovremene mjere fiskalne i monetarne podrške koje su usvojili Zapadni Balkan i Turska kako bi ublažili ekonomski posljedice krize.

Dogovoren je nastavak ciljanih, privremenih i transpretnih fiskalnih i finasijiskih mjera kako bi se došlo do čvrstog i održivog privrednog oporavaka.

Učesnici su se složili da dijalog o ekonomskoj politici treba nastaviti igrati centralnu ulogu u izradi zajedničkih smjernica za politiku za podršku srednjoročnom ekonomskom oporavku, ali i biti podrška zemljama iz procesa proširenja u ispunjavanju kriterija za ekonomsko pristupanje u skladu s revidiranom metodologijom EU-a.

Nastavak ekonomskog dijaloga

”Da bi se dugoročno izgradila ekonomska otpornost, mjere također trebaju podsticati digitalnu transformaciju i zelenu tranziciju, a naglašena je važnost čvrstog upravljanja kako bi se dogovorene smjernice ispunile”, dodaju u Vijeću EU-a nakon sastanka.

Zemlje Zapadnog Balkna i Turska su dobile snažnu podršku da nastave ekonomski oporavak daljim unapređenjem svojih makroekonomskih, budžetskih i strukturnih politika u srednjoročnoj perspektivi, a s obzirom na njihov dugoročni razvoj.

Zaključeno je da će se ovakav ekonomski dijalog nastaviti iduće godine.

Izvor: Agencije