fbpx

Od rafa do kase čak tri različite cijene

market marjanblan unsplash

 Foto: Marjan Blan/Unsplash

Jedna cijena na rafu, a druga na računu sve je učestalija pojava sa kojom se u posljednje vrijeme susreću građani u Srpskoj, a trgovci i zaštitnici prava potrošača kao razloge ove obmane navode konstantna poskupljenja robe, zbog čega marketi ne stižu da usklade cjenovnike, ne poričući da ima i onih koji love u mutnom.

- O tom pitanju imamo za oko 15 odsto više pritužbi potrošača. Problem se produbljuje, sada se pojavljuju čak trojne cijene: jedna na artiklu, druga na rafu, a treća na kasi. Posljednjih dana stiglo nam je i desetak pritužbi potrošača kojima na kasi trgovci nisu mogli prokucati traženu robu jer nove cijene nisu bile unesene u sistem - navodi za “Glas” predsjednica dobojskog udruženja građana “ToPeeR” Snežana Šešlija.

Ona kaže da zbog promjena cijena na dnevnom nivou trgovci ne uspijevaju pratiti taj tempo te uknjižiti i odštampati nove cjenovnike.  

- Svakodnevno smo u kontaktu sa inspekcijom, izlaze na teren, ali to su pojedinačni slučajevi, a nama je potrebno sistemsko rješenje problema. Možda bi trebalo naložiti kompanijama da tokom ove krize prave pauze u radu kako bi popisali robu i uskladili cijene. Različite cijene nisu samo problem za potrošače već i za trgovce, s obzirom na to da im kupci vraćaju robu koju onda moraju stornirati, prave se gužve  i slično - kazuje Šešlija.

Ona potrošačima, koji se nađu u ovakvoj situaciji, savjetuje da robu vrate ukoliko trgovac odbije da im proda po cijeni naznačenoj na artiklu.

- Kupci imaju pravo da dobiju robu za iznos koji je istaknut, a ako im se to onemogući, treba da popune blok reklamacije i obavijeste nas ili  inspekciju - priča Šešlija.

I u banjalučkom udruženju potrošača “Reakcija” kažu da je ova pojava vrlo učestala iako je po zakonu zabranjena i strogo kažnjiva.

- Trgovci svaku priliku koriste za ekstraprofit i sigurno je u stvarnosti mnogo više takvih nepravilnosti preko kojih potrošači tek tako prelaze - ističe predsjednik ovog udruženja Dušan Srdić. 

Predsjednik Asocijacije samostalnih trgovaca regije Banjaluka Bogdan Marjanović smatra da ovo pitanje, pored krize i inflacije koja svima zadaje glavobolje, nije problem koji je potrebno isticati.

- Cijene se previše brzo mijenjaju i zbog nedostatka vremena teško je sve ispratiti pa se provuče i poneki propust. Istina da je ovo vrijeme kada pojedini nastoje da love u mutnom, ali to su izuzeci i inspekcija treba njima da se bavi - rekao je Marjanović za “Glas”.

U Inspektoratu RS kažu da je u periodu od marta do septembra ove godine republička tržišna inspekcija obavila 100 kontrola širom Srpske te da su u 66 slučajeva uočene nepravilnosti, zbog čega su inspektori izdali 143 prekršajna naloga u vrijednosti od 634.200 KM.

- Najviše prekršaja odnosilo se na nepoštovanje Uredbe o ograničenju marže na osnovne životne namirnice, čak 81, dok su se ostali odnosili na deklaracije, nepridržavanje cijena, neisticanje cijena, neizdavanje fiskalnih računa i slično - naveli su u Inspektoratu RS.

Akcije

Prema podacima Inspektorata RS, na terenu su česte i obmane potrošača o pitanju akcijskih cijena.

- Tokom nadzora u većim i manjim marketima utvrđene su nepravilnosti u smislu da su potrošači obmanuti tokom akcija ili su ograničavani u kupovini proizvoda, zbog čega je izdato devet prekršajnih naloga u vrijednosti od 15.100 KM - kazali su u Inspektoratu.

Izvor: Glassrpske