fbpx

Očekuje se rast poslovanja i povećanje plata u Brčko distriktu

Brcko grad

Rast obima poslovanja, kao i finansijskih rezultata u 2021. godini, očekuje 50 posto ispitanika koji su učestvovali u istraživanju tržišta rada u Brčko distriktu, koje je provedeno u januaru ove godine, a 17 posto njih planira i povećanje plata radnicima. 

U istraživanju koje je realizovao Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, uz tehničku podršku projekta Unapređenje istraživanja tržišta rada, koji finansira Evropska unija, učestvovalo je 219 poslodavaca koji su u trenutku ispitivanja imali 1.723 angažovana radnika.

”Ovo istraživanje predstavlja presjek stanja na početku 2021. godine, a u budućnosti će služiti kao polazna osnova za kreiranje politika, te praćenje promjena i trendova na tržištu rada“, istakao je Ranko Markuš, voditelj projekta.

Rezultati pokazuju da je više od 40 posto ispitanika zabilježilo opadanje i stagnaciju obima poslovanja u 2020. godini, što se u istoj mjeri odrazilo i na njihove finasijske bilanse, kao i potencijal zapošljavanja. Ipak, trendovi oporavka su prisutni u Distriktu.

“Pored najave finansijskog oporavka, najveći procenat poslodavaca ne planira zapošljavati nove radnike u 2021. godini. Tek četvrtina njih, mahom iz oblasti trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva ima u planu nova zapošljavanja”, kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH, Tamara Duvnjak-Mitrović.

U Brčkom je posebno afirmativno okruženje za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, dodala je, što pokazuje opravdanost politika Zavoda da se ciljanim programima pomogne mladim ljudima u integraciji na tržište rada.

Istraživanjem je utvrđeno i da 76 posto poslodavaca nije imalo promjenu broja zaposlenih u prethodnoj godini, a da čak 93,6 posto poslodavaca ne planira otpuštanje radnika u 2021. godini.

Interesantno je da je čak 97,7 posto poslodavaca zadovoljno kvalitetom kvalifikacija, stručnim znanjem i vještinama radnika koje su do sada imali priliku angažovati.

Ukupna vrijednost projekta Unapređenje istraživanja tržišta rada iznosi 1.282.500 eura bespovratnih sredstava Evropske unije, a implementiraju ga konzorcij NIRAS, GOPA i Služba za zapošljavanje Republike Francuske u periodu od 1. septembra 2020. do 1. septembra 2022. godine.

Izvor: Klix.ba