fbpx

Objašnjenje stručnjaka: Zašto ‘šrinkflacija’ nije protivzakonita

supermarket roba

‘Šrinkflacija’, odnosno smanjenje mase ili količine proizvoda u pakovanju, a da se ne promijeni njena cijena, prisutna je gotovo svugdje u svijetu.

Smanjenje gramaže pojedinih proizvoda kako bi cijena ostala ista nije protivzakonito, jer propisi nalažu da je obavezno samo da je gramaža istaknuta jasno na proizvodu i tačna, ali, kako je objasnio Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije, to je „posredni i perfidni način poskupljenja i time nekorektan odnos prema kupcima“.

„Sve dok je proizvod deklarisan u skladu sa važećim pravilnicima, dokle god je na ambalaži navedena tačna gramaža ili druga jedinica mere, odnosno količine proizvoda, koji se nalazi u samom pakovanju, sve je u skladu sa zakonom“, rekao je Alfirović za Tanjug.

Smatra ipak da je to „posredni i perfidni način poskupljenja proizvoda“, koje je u posljednjih godinu dana posebno prisutno, te da time proizvođači zloupotrebljavaju povjerenje kupaca.

„Računajući na to da su potrošači navikli da određene proizvode kupuju, da su im poklonili poverenje i da zapravo po nekom automatizmu samo nešto uzmu, a zapravo i ne čitaju deklaraciju“, rekao je Alfirović.

Šrinkflacija (eng. shrinkflation) predstavlja smanjenje gramaže ili količine proizvoda u pakovanju, a da se ne promijeni njena cijena je, ističe Alfirović, pojava koja je uočena prije nekoliko godina, a u proteklih godinu dana sve je češća i u Srbiji.

Sve će biti teže uočiti ‘šrinkflaciju’

„Proizvođači su morali zbog poskupljenja sirovina, energenata da koriguju cene, pa kad su verovatno dostigli određeni maksimum i procenili da potrošači neće više to kupovati, onda su pribegli ovoj drugoj metodi. Imamo sve veći broj proizvođača i sve širi krug proizvoda na kojima se to primenjuje“, objasnio je Alfirović.

Što se tiče predstojećeg perioda, on je rekao da ne zna kako će se to odraziti na kupce, ali smatra da će šrinkflaciju sve više uočavati.

„Samim tim proizvođačima može opasti promet. Ljudi mogu da prestanu da kupuju proizvode kod kojih su to uočili i biraju druge proizvođače. To su kalkulacije koje i proizvođači imaju i moraju da dobro razmisle da li će se u budućnosti ponašati na ovakav način“, rekao je Alfirović.

Objasnio je kako nema nikakvog kršenja propisa koji regulišu zaštitu potrošača, kao i da propisi ne obavezuju proizvođača da navede kako je gramaža promijenjena.

„Nema tu nikakvog kršenja propisa koji regulišu ovu oblast, pa sad da tu bude neka oglasna poruka – smanjena gramaža. Nezamislivo je da će bilo ko to uraditi kada ga propisi na to ne obavezuju. Može se reći da je to nefer odnos prema potrošačima, jer je to zapravo perfidan način da proizvod poskupi i da se, na neki način, zloupotrebi to poverenje i navike potrošača“, zaključio je Alfirović.

Izvor: Agencije