fbpx

Nova klasa penzijskih proizvoda u Evropskoj uniji

Evropska komisija objavila je planove o novoj klasi panevropskih penzijskih proizvoda, čime želi omogućiti evropskim potrošačima da imaju više izbora kada štede za mirovinu. 

3penzije

Prijedlog pruža penzijskim provajderima alate da ponude jednostavan i inovativan panevropski lični penzijski proizvod (PEPP) - nova vrsta dobrovoljne lične mirovine, dajući štedišama više izbora kada stavljaju novac na stranu za stare dane i pružajući im više konkurentnih proizvoda. 

PEPP-ovi će imati standardne značajke gdje god se prodaju u EU i nudit će ih osiguravajuća društva, banke, profesionalni penzijski fondovi, investicijska društva i menadžeri za imovinu. Oni nadopunjuju postojeće državne, profesionalne i lične nacionalne penzije, i ne moraju mijenjati nacionalne penzijske režimi ili biti u skladu sa njima. 

Komisija preporučuje državama članicama EU da odobre isti porezni tretman na ovaj proizvod kao za slične postojeće nacionalne proizvode, kako bi se osiguralo da PEPP-ovi imaju brz start. 

PEPP-ovi imaju „ogroman potencijal”, rekao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis. „To će pokrenuti natjecanje dopuštajući više pružatelja da ponude ovaj proizvod izvan svojih nacionalnih tržišta. To će raditi kao oznaka kvalitete i uvjeren sam da će PEPP-ovi stoga ubrzati dugoročna ulaganja u tržišta kapitala. " 
Trenutno, samo 27% Evropljana između 25 i 59 godina koristi penzijske proizvode. 

Evropsko tržište za lične mirovine je koncentrirano samo u nekoliko država članica, a praktički ne postoji u drugima. PEPP će omogućiti potrošačima da dobrovoljno nadopune svoju štednje za penziju, koristeći benefite od čvrste zaštite potrošača. 

Indikator.ba