fbpx

Norveški državni fond u prošloj godini postao bogatiji za 97 milijardi evra

norveška

Norveški državni fond je tokom prošle godine postao bogatiji za više od 97 milijardi evra. Ukupna vrijednost ovog fonda iznosi više od bilion evra, a to znači da bi svakom stanovniku pripalo po 184.600 evra, podaci su centralne banke.

Rast vrijednosti fonda je uslijedio dok je centralna banka brojnim podsticajima za ublažavanje negativnih posljedica pandemije koronavirusa podstakla rast vrijednosti dionica i druge imovine.

Fond se finansira prihodima od eksploatacije nafte, a rast njegove vrijednosti prošle godine je procentualno bio deset posto. Ovaj fond nazvan Državni penzioni fond je formiran 1969. godine nakon otkrića nafte ispod Sjevernog mora.

Jedan je od najbogatijih fondova na svijetu koje kontroliše država u ime građana.

Vrijednost od bilion evra je premašena 2017. godine. Tada su u poslovnom magazinu Economist izračunali da svaki Norvežanin time posjeduje više od jedan posto dionica na svijetu.

U posljednjih nekoliko godina iznalaze se i drugi izvori finansiranja, pa je prije dvije godine odlučeno da se prodaju i dionice proizvođača nafte i plina koje su u vlasništvu fonda.

“Uprkos tome što je 2020. obilježena pandemijom, to je bila još jedna dobra godina za fond. Prihod je drugi najviši od 1998. godine”, izjavio je guverner centralne banke Oystein Olsen.

Skoro 72,8 posto fonda je investirano u dionice, 2,5 posto u nelistiranu imovinu i 24,7 posto u državne i korporativne obveznice. U saopćenju centralne banke je navedeno da je i američka tehnologija doprinijela rastu vrijednosti fonda, piše list Guardian.