fbpx

Njemačka prva u Evropi po ličnom bogatstvu

njemacka posao

Njemačka je u samom vrhu u Evropi po ličnom bogatstvu akumuliranom u vrijednosti većoj od 16 biliona eura, pokazalo je istraživanje švajcarskog instituta, naglašavajući dalje produbljivanje jaza između bogatih i siromašnih.

Uprkos padu ekonomske aktivnosti lično bogatstvo raslo je u 2020. godini, prvoj godini pandemije, navodi se u istraživanju kojim je obuhvaćeno 16 zemalja EU i Švajcarska, prenosi SEEbiz.

Njemačka prednjači u Evropi sa ličnim bogatstvom od 16,4 biliona eura, a slijede Francuska s 12,6 biliona eura te Britanija i Italija sa po deset biliona, pokazalo je istraživanje Redesigning Financial Servicesa (RSF), instituta sa sjedištem u Cirihu.

Realni bruto domaći proizvod 16 zemalja Unije i Švajcarske smanjen je u pandemijskoj 2020. godini 6,4 odsto, dok je lično bogatstvo poraslo 3,9 odsto, na rekordnih 69 biliona eura.

To pokazuje da se jaz u bogatstvu između bogatih i siromašnih povećava, a takav će se trend po procjeni autora istraživanja nastaviti.

Prema njihovom izvještaju o bogatstvu u Evropi, Njemačka je bilježila i najveći broj milionera, njih 2,9 miliona, a slijede Britanija i Francuska s po 2,5 miliona.

Švajcarska prednjači po udjelu milionera, koji doseže 14,1 odsto, što znači da približno svaki sedmi građanin pripada toj grupi.

Istraživanje je pokazalo i sve izraženiju koncentraciju bogatstva. Tako je u vlasništvu najbogatijih deset odsto evropskih domaćinstava otprilike polovina neto evropskog bogatstva. Najbogatijih jedan odsto Evropljana vlasnici su 19 odsto ukupnog bogatstva.

Institut RSF utemeljili su 2016. godine univerzitet u Sent Gallenu, univerzitet ETH u Cirihu i konsultantska kuća EY, a usredsređen je na nove poslovne modele finansijskih usluga utemeljene na tehnologiji.