fbpx

Nijemci kreću u proizvodnju sintetičkog goriva

gorivo e f

 Njemačka je jedan od ključeva evropske energetske (ne)stabilnosti.

Dugogodišnje oslanjanje na jeftinu rusku naftu i gas je stvorilo zavisnost koju je teško iskorijeniti, a to je jasno i u trenucima kriza i ratova, kao što je trenutni slučaj s Ukrajinom.

Velika njemačka ekonomija hrani se gasom i naftom s istoka pa u tom kontekstu treba shvatiti i politiku prema Rusiji. Sada je, međutim, jasno da se paradigme moraju mijenjati, ali nove energetske politike zahtijevaju vrijeme.

Sintetička goriva su još rijetka na tržištu i izuzetno skupa te su donedavno bila izlaz samo za kompanije poput “Porschea”, koje su tražile način da svoje skupe sportske modele, poput 911, održe na životu u vremenu kada će se tražiti nulta emisija štetnih gasova u Evropi. Trenutna situacija bi sintetička goriva mogla da približi svim vozačima kao zamjenu za dizel i benzin koji se dobijaju od nafte.

Veća proizvodnja znači i pad cijene.

Interesna grupa “eFuel Alliance” uvjerena je u sljedeći scenario – ako bi razvoj industrije sintetičkih goriva počeo sada u Njemačkoj, tada bi prve količine po pristupačnim cijenama bile dostupne već od 2025. Sintetička goriva mogla bi da zamijene čak 70 odsto uvoza ruske sirove nafte do 2030. godine, prenosi RevijaHAK.

Sintetička goriva ili eGoriva proizvedena su iz obnovljive energije, CO2 i vode. Ona mogu da zamijene benzin i dizel i da se koriste u svim automobilima s motorima sa unutrašnjim sagorijevanjem. Obezbjeđuju nulte emisije pri sagorijevanju.

Interesna grupa “eFuel Alliance” posvećena je industrijskoj proizvodnji sintetičkih goriva iz obnovljivih izvora energije. Među 174 člana su “Siemens Energy”, “Bosch”, “Mazda” i ADAC. Cilj inicijative je prepoznavanje sintetičkih goriva kao doprinosa zaštiti klime.