fbpx

Najveća internet prodavnica, kompanija Alibaba stiže u Srbiju

Predstavnike kineske državne delegacije Nacionalne komisije zanimalo je da li železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, posebno dinamika izgradnje pruge Beograd- Budimpešta

PTT Alibaba Ali Ekspres 7 620x350

– Zainteresovanost najveće kineske internet prodavnice Alibaba za otvaranje logističkog centra u Srbiji je jedinstvena prilika za našu zemlju – kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

– Ovo je jedinstvena prilika za Srbiju, ne samo u saradnji sa najvećom internet kompanijom kao što je Alibaba, već i u razvoju logističkog distributivnog centra i da bude za ovaj deo Evrope glavna fokalna tačka, već da pored toga razvijemo i neke druge digitalne platforme – rekla je Matić za RTS.

Ona je pojasnila da bi to mogle da budu digitalne platforme za elektronsku trgovinu, ali i za onlajn turizam, jer Alibaba ima platformu i za onlajn turizam, što je malo poznato.

U Srbiji već nekoliko dana boravi Nacionalna komisija za reforme i razvoj Kine, a juče su sa predstavnicima Ministarstva trgovine, turizma i telekomuinikacija imali skup “Informatički put svile za informacionu povezanost”.

Matić kaže da je usaglašeno da se radi na četiri prioritetne oblasti, elektronska trgovina, logistika, razmena tržišnih informacija, onlajn turizam i pameti gradovi.

– Od ove četiri oblasti, Alibaba može da bude partner u tri, kako nekom javnom preduzeću, tako i privatnim kompanijama – naglasila je ona.

Osim Alibabe u Srbiji je juče bilo još jedanaest kineskih kompanija koje se bave informaciono-komunikacionim tehnologijama koji su razgovarali sa srpskim privrednicima.

– Pre Srbije bili su u Češkoj i Mađarskoj gde su ispitivali tržište. Želeli da vide kakve uslove država daje, kroz povoljniju investicionu klimu – naglasila je Matić.

Predstavnike kineske državne delegacije Nacionalne komisije zanimalo je da li železnička infrastruktura ide u pravcu razvoja, posebno dinamika izgradnje pruge Beograd- Budimpešta.

Sa predstavnicima kineske delegacije, kako je rekla, dogovoreno je da se formiraju četiri radne grupe, da se formira baza projekata, zatim da se formira međunarodna industrijska alijansa, pilot ekonomska zona, a Kinezi su već delegirali jedan grad, dok će u Srbiji to verovano partner biti Niš.

Matić je pojasnila da je kineska Nacionalna komisija za reformu i razvoj telo koje donosi sve strateške odluke kada je u pitanju ulaganje u bilo koju oblast, ali i da kooordiniraju radom svih ministarstva i podnose izveštaj premijeru.

(Tanjug)