fbpx

Nagli rast cijena energije primorao evropske vlade na akciju

gas evropa

Gotovo sve države Evrope pokušavaju zaštititi građane od cjenovnog udara i pomoći im s plaćanjem vrtoglavo visokih računa. 

Nagli rast cijena energije na tržištu podigao je na noge europske vlade koje pokušavaju zaštititi građane od cjenovnog udara i pomoći im s plaćanjem vrtoglavo visokih računa, javlja Reuters.

Austrija

Austrijska vlada najavila je krajem januara novčanu pomoć kućanstvima i suspendirala paušal za zelenu struju u ovoj godini, procijenivši vrijednost mjera na 1,7 milijardi eura.

Belgija

Belgijska vlada priopćila je početkom februara da će smanjiti porez na dodanu vrijednost na električnu energiju u sklopu paketa mjera zaštite potrošača od rastućih cijena energije.

Britanija

Britanski energetski regulator objavio je da će zbog rekordno visokih cijena plina u svijetu podići reguliranu cijenu energije za najširu kategoriju kućanstva od 1. aprila za 54 posto.

Kako bi ublažila udar, vlada je paralelno predstavila paket mjera koji uključuje 200 funti popusta na račune za struju za sva kućanstva, s rokom povrata od pet godina, te 150 funti popusta na prirez za oko 80 posto kućanstava u Engleskoj.

Bugarska

Bugarska vlada zamrznula je regulirane cijene struje i grijanja za kućanstva do kraja marta.

Francuska

Francuska se obvezala ograničiti rast reguliranih cijena struje na četiri posto kroz nalog vlade elektroenergetskoj kompaniji EDF, koja je u 80-postotnom državnom vlasništvu, da konkurenciji prodaje jeftiniju struju proizvedenu u nuklearnim elektranama.

Njemačka

Njemačka vlada priopćila je kako bi ove godine mogla ukinuti naknadu za obnovljive izvore energije u računima za struju kako bi ublažila pritisak rastućih troškova energije na milione kućanstava.

Italija 

Vlada u Rimu potrošila je od jula više od osam milijardi eura kako bi obuzdala poskupljenje struje za kućanstva.

Prošlog mjeseca Rim je najavio još jedan paket mjera, vrijedan 1,7 milijardi eura, ciljajući na smanjivanje ogromnih računa za energiju i pomoć kompanijama u prevladavanju najnovijeg vala zaraze koronavirusom.

Nizozemska

Nizozemska je smanjila poreze na energiju za osam miliona kućanstava.

Španija 

Španija je smanjila nekoliko poreza kako bi snizila iznose na računima do kraja 2021. godine. Krajem prošle godine odlučila je produljiti mjeru do maja 2022.

Ograničila je i rast reguliranih cijena plina, ali je ipak odustala od preuzimanja oko 2,6 milijardi eura ekstraprofita koji su energetske kompanije, kako je tvrdila, nepošteno zaradile u cjenovnoj krizi.

Švedska

Švedska će kućanstvima najteže pogođenima rastom cijena struje isplatiti kompenzaciju, a vlada će za te mjere izdvojiti šest milijardi švedskih kruna (576 miliona eura).

Evropska komisija

Zemlje EU-a najvećim dijelom samostalno kreiraju svoju energetsku politiku, a prema propisima EU-a smiju poduzeti hitne mjere kako bi zaštitile potrošače od većih troškova.

Evropska komisija je u oktobru objavila popis mjera koje članice Unije smiju uvesti, ne kršeći propise o tržišnom natjecanju, uključujući pomoć siromašnijim kućanstvima, financiranje obnove koja smanjuje potrošnju energije i izuzimanje ugroženih kućanstava od viših poreza na energiju.

Izvor: Al-Jazeera Balkans