fbpx

Na uvoz vode za četiri mjeseca potrošili 44 miliona KM

voda 10

BiH je u prva četiri mjeseca ove godine na vodu iz uvoza potrošila oko 44 miliona maraka, dok je u istom periodu na inostrana tržišta plasirala prirodnu i gaziranu vodu u vrijednosti oko 12,5 miliona KM. 

Iako podaci Spoljnotrgovinske komore BiH pokazuju da je uvoz vode od januara do kraja aprila ove godine nešto manji u odnosu na isti period lani kada je iz inostranstva stigla voda u vrijednosti 51,20 miliona maraka, BiH i dalje na uvoznu vodu troši milione, izvijestio je Glas Srpske.

Osim što je smanjen uvoz u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine, smanjen je i izvoz jer je lani od januara do kraja aprila BiH na inostrano tržište plasirala vodu u vrijednosti od 15,13 miliona maraka.

Da će se brojke u vezi sa izvozom i uvozom vode u skorije vrijeme promijeniti očekivanja su Svanimira Kreštelice, koji već duže vrijeme planira realizaciju milionske investicije u naselju Kijevo u opštini Trnovo, gdje bi trebalo da otvori fabriku za flaširanje vode.

- Završili smo sve procedure, standardizaciju i sada očekujemo posjetu delegacije koja treba sve to da pregleda i da obezbijedi papirologiju kako bi naša voda krenula na arapsko tržište. Virus korona nas je omeo u tim poslovima, tako da čekamo razvoj situacije i dolazak inopartnera, rekao je Kreštelica, podsjetivši da bi se u fabrici trebalo puniti oko 2.000 flaša na sat. On je naglasio da uvoz može biti smanjen samo uz jaku podršku domaćim preduzećima.

Ekonomisti smatraju da su domaćim kupcima privlačniji inostrani proizvodi za koje su vidjeli zanimljivu reklamu na televiziji, uprkos činjenici što je domaće možda kvalitetnije.

- Premalo radimo na tome da se kvalitet domaćih proizvoda, a samim tim i domaće vode, više promoviše. Treba pomoći domaćoj proizvodnji vode jer konkurencija očigledno nemilice radi na reklamama i to je njihov “recept” za osvajanje tržišta, rekao je Glasu Srpske ekonomista Zoran Pavlović.