fbpx

Mostarski div inovacijom svojih radnika ostvaruje desetine hiljada maraka ušteda

Osam radnika Aluminija zajednički su osmislili i izradili stroj za ispravljanje anodnih šipki koji Aluminij nije posjedovao

7aluminijum

Skupina od ukupno osam djelatnika pogona Anode Aluminija d.d. Mostar, među kojima je i v.d. direktor tog pogona Robert Zovko, učinila je izvanredan iskorak, osmislivši i ostvarivši inovativan pothvat, kojim je unaprijeđen ukupan rad Anoda, ali i ostvarena značajna dugoročna ušteda za Aluminij.

Naime, Zovko, te Damir Kostić, Josip Kožul, Igor Lučić, Stojan Pandža, Branislav Pejković, Mate Rajič i Zoran Vidović zajednički su osmislili i izradili stroj za ispravljanje anodnih šipki koji Aluminij nije posjedovao.

Oštećenja

- Složeni tehničko-tehnološki proces proizvodnje aluminija nezamisliv je bez niza alata i strojeva, a njihova stalna upotreba neminovno dovodi do oštećenja i iskorištenosti do razine daljnje neuporabljivosti. Anodna šipka jedan je od alata koji su izloženi snažnim mehaničkim naprezanjima i toplinskim opterećenjima, zbog čega dođe do njezina iskrivljenja, pojasnio je Zovko.

Tako iskrivljene šipke, naime, ne mogu ponovno u proces zalijevanja anoda, jer bi, osim u samoj proizvodnji anoda, kasnije u Elektrolizi uzrokovale nejednako provođenje struje, vrtloženje metala i lošije iskorištenje električne energije, što stvara i enormne troškove. Aluminij je imao tri mogućnosti: kupiti opremu za proizvodnju i lijevanje anodne šipke (365 hiljada KM), negdje remontirati postojeće iskrivljene šipke (160.000 KM) ili razviti i izraditi svoj uređaj.

Pobrojanih osmero radnika uz pomoć kolega iz Tehničkoga biroa, uhvatilo se u koštac s problemom i, u konačnici, sa samo 585 KM ulaganja u nabavku dijelova kojih nije bilo u tvorničkim skladištima, i s puno uloženih radnih sati i iskorištenog znanja iz godinama građenog iskustva, izradili su učinkovit stroj koji besprijekorno radi i ima daleko veći kapacitet od stvarnih tvorničkih potreba.

Manjak

- Za kratko vrijeme, od samo tri sedmice, gotovo svih 500 iskrivljenih anodnih šipki koje su dugo bile odložene izvan Anoda, vraćeno je u pogon, a pozitivni učinci ovoga pothvata su dalekosežni, jer Aluminij više neće imati potrebu plaćati ovu uslugu trećoj strani, neće imati problem manjka šipki. Također, na godišnjoj su nam razini uštedjeli oko 116.000 KM, koliko bi nas koštalo ispravljanje procijenjenog broja anodnih šipki koje bi bile iskrivljene u procesu korištenja u razdoblju od godinu dana, kazao je izvršni direktor za tehničke poslove i razvitak Boris Vican.

Direktor Aluminija Mario Gadžić istakao je da od početka jula, s novim opskrbljivačem električne energije s inozemnog tržišta, samo na troškove struje mjesečno troše četiri miliona KM više.

- Ove su nam godine udvostručili izdvajanje za obnovljive izvore energije na čak tri miliona KM, a na razne energetske mrežarine i trošarine poput davanja za OIE izdvojimo oko 22 miliona KM godišnje, što ugrožava našu likvidnost i osjetno usporava provedbu restrukturiranja. U svjetlu toga vijest poput ove iz Anoda nije mogla stići u boljemu trenutku, kazao je Gadžić.

Oslobodjenje