fbpx

Mineralno đubrivo preskupo za domaće poljoprivrednike

farmer and tractor planting

Iako je mineralno đubrivo koje Bosna i Hercegovina uvozi iz Turske jeftinije od aktuelnih tržišnih cijena, za domaće poljoprivrednike cijene su i dalje previsoke, pa su mnogi odustali od prihrane. Stručnjaci predviđaju da će to, u kombinaciji sa nepovoljnim vremenskim prilikama, značajno uticati na prinos, što će u konačnici značiti i manje pšenice u našoj zemlji na jesen. Prijeti li nam nestašica? 

Uvoz mineralnog đubriva iz Turske u Bosni i Hercegovinu nije u potpunosti ispunio očekivanja poljoprivrednih proizvođača. Kažu, dobro je da ga ima, ali cijena mu je i dalje previsoka.

"Imali smo cijenu prošle godine 40 KM, ove godine 220, 240, bilo je uvoznog đubriva, pa je kao pojeftinilo ali i ono je 190 maraka, nije neka razlika", rekao je Boško Radić, poljoprivrednik.

"Svake godine naiđemo na problem, ne znamo mi kakva će cijena biti, kakve će ponude biti u datom momentu, sad kako stvari stoje nismo optimisti", kazao je Mujo Bogaljević, Poljoprivredna zadruga "Agrofarmer" Janja

Zbog cijena mineralnog đubriva mnogi su usjeve uskratili za prihranu, a ni vremenske prilike ne idu na ruku, kažu agronomi.

"Evidentno je da je nedostatak vlage, imamo duži sušan period koji se održava na usjeve pšenice koji su u fazama kada imaju veću potrebu za vlagom", rekla je Radmila Nešković, agronom.

Radić kaže kako situacija na terenu nije dobra.

"Nije samo problem đubrivo, najveći problem je nedostatak padavina. Sigurno će doći do smanjenja obima poljoprivredne proizvodnje ukoliko ovaj trend rasta proizvodnje nastavi, a pri tom cijene ne budu pratile cijene inputa", kazao je. 

Iako je još uvijek rano govoriti o prinosu, sagovornici nisu optimisti. Kako kažu, veliki su izgledi da prinos bude umanjen, ali i kompletna proizvodnja. Predviđanja umanjenog prinosa, podgrijana najavama o nestašici pšenice iz susjedstva, zabrinuli su građane naše zemlje. Ipak, nadležni uvjeravaju,pšenice neće faliti. 

"Možemo reći da ćemo imati dovoljne količine pšenice. S obzirom da je bh. jedinstveno tržište vjerovatno da ćemo morati nešto i uvoziti, za sad imamo sigurno da ćemo iz Srbije imati dovoljno pšenice da ćemo moći da uvezemo za ishranu građana Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini", rekao je Sreten Vučković, Odjeljenje za poljoprivredu grada Bijeljina.

Udruženja koja okupljaju poljoprivrednike u BiH predlažu konkretne mjere subevncioniranja, umanjenja akciza na gorivo, te pronalazak zemalja koje bi obezbijedile mineralno đubrivo po prihvatljivijim cijenama.

Izvor: BHRT