fbpx

Međunarodna energetska agencija poziva na hitne mjere za smanjenje potrošnje nafte

nafta trziste

Međunarodna energetska agencija (IEA) pozvala je u petak vlade da hitno provedu mjere za smanjenje globalne potrošnje nafte u roku od nekoliko mjeseci nakon straha od opskrbe koji proizlaze iz ruske invazije na Ukrajinu.  

IEA je također pozvala OPEC+ grupu zemalja koje proizvode naftu na čelu sa Saudijskom Arabijom i Rusijom da pomognu u "smanjenju pritiska" na tržištima, istovremeno upozoravajući da je svijet suočen s najvećim šokom za opskrbu "u posljednjih nekoliko desetljeća".

Izbijanje rata u Ukrajini naglo je podiglo cijene goriva i dovelo do toga da su velike ekonomije, poput Sjedinjenih Država i Kanade, sankcionisale Rusiju zabranom uvoza nafte.

IEA je ranije ove sedmice upozorila na rizik od globalne krize opskrbe jer se velike naftne kompanije, trgovačke kuće, špediterske kompanije i banke klone Rusije.

Uz prijetnju da bi se zalihe ruske nafte mogle još više smanjiti, "postoji stvarni rizik da će se tržišta dodatno zaoštriti i cijene nafte značajno eskalirati u nadolazećim mjesecima" kako svijet ulazi u sezonu najveće potražnje, saopštila je IEA.

- Kao rezultat užasne agresije Rusije na Ukrajinu, svijet bi mogao biti suočen s najvećim šokom u opskrbi naftom u posljednjih nekoliko desetljeća, s ogromnim implikacijama na naše privrede i društva - rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol u saopštenju, javlja AFP.

Agencije