fbpx

Maslinovo ulje bi moglo drastično poskupjeti

maslinovo uljejpg

Cijene maslinovog ulja mogle bi zbog toplotnog talasa koji utiče na proizvodnju u Španiji, porasti za 25 odsto u sljedeća tri do četiri mjeseca, upozorava vodeći španski izvoznik Acesur.

Direktor izvoza kompanije Miguel Kolmenero smatra da bi cijene mogle rasti za 20 do 25 odsto, piše BBC.

Španija proizvodi gotovo polovinu svjetskog maslinovog ulja. No ta zemlja je kao i drugi predjeli zapadne Evrope u kojima se proizvodi maslinovo ulje, uključujući Italiju i Portugal, zadnjih sedmica zahvaćena ekstremno visokim temperaturama i sušom.

Acesur je uključen u proizvodnju više od 200.000 tona maslinovog ulja godišnje, od otprilike 1,4 milijuna tona koji se godišnje proizvode u Španiji a svoje proizvode prodaje u više od 100 zemalja.

Većinu maslina u svojim proizvodima uzgaja u Andaluziji na jugu Španjolske koja je imala vrlo malo oborina zadnjih sedmica.

Kolmenero kaže da je uticaj toplotnog talasa na proizvodnju “drastičan”. Prošle godine Španija je proizvela oko 1,4 miliona tona maslinovog ulja, ali Kolmenero upozorava kako se za ovu sezonu prognozira samo milion tona, a suvo vrijeme moglo bi uticati i na urod iduće sezone u slučaju da maslinama ne izrastu nove grane.

To će imati uticaja na globalne cijene. U julu je Mintecova referentna cijena za ekstra djevičansko maslinovo ulje porasla na najviši nivo do sada ove godine, za 7,3 posto u odnosu na prethodni mjesec i 14,2 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Kolmenero smatra da će se to na kraju preliti na potrošače, iako s kašnjenjem od tri do četiri mjeseca jer su mnoge kompanije već potpisale ugovore s trgovcima na 12 mjeseci.

Prema tvrtki za istraživanje maloprodaje Assosia, prosječna cijena maslinovog ulja vlastite robne marke u četiri najveća britanska lanca supermarketa porasla je 50,2 odsto u odnosu na prošlogodišnji avgust.

Od juna do jula prosječne cijene porasle su 28,5 dosto. Ako se suvo vrijeme nastavi, cijene bi mogle dodatno narasti, smatra tržišna analitičarka za Mintec Roksane Nikoro.

Međutim, dodaje da bi, ako sporazum o izvozu žitarica iz Ukrajine poveća isporuke suncokretovog ulja iz te zemlje, to "moglo donijeti određeno olakšanj". Ukrajina je najveći svjetski izvoznik suncokretovog ulja. Prekid snadbijevanja suncokretovim uljem iz Ukrajine pridonio je povećanju cijena, jer su se ljudi okrenuli maslinovom ulju kao alternativi, povećavajući potražnju.

Izvor: Večernji list