fbpx

Manjak radnika ugostiteljima stvara problem

ugostiteljstvo 88

Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu u Bosni i Hercegovini tokom ljetne sezone muku muče sa pronalaskom radnika jer masovno odlaze na more raditi zbog veće zarade.

Oni odlaze na crnogorsko i hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su primorani da ih mijenjaju radnicima iz drugih branši, što smanjuje kvalitet usluga.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, istakao je da su ljetna sezona i odlazak radnika na more skoro svake godine velika boljka za ugostitelje.

– Nije to do radnika jer svako ide gdje mu je bolje. Ja sam i ranije predlagao da tokom ljetne sezone poslodavci daju neki stimulans radnicima kako bi oni ostali – naveo je Hadžić.

On ističe da u Bosni i Hercegovini ima više od 100 srednjih ugostiteljsko-turističkih škola te da je predlagao da svaka od njih proširi kvotu upisanih na dodatnih 10 djece.

– To bi u startu omogućilo najmanje 1.000 obučenih ugostiteljskih radnika koji bi sutra imali zaposlenje. Sve se sada radi prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, ili radnici dolaze iz drugih branši, što odmah smanjuje kvalitet usluge – rekao je Hadžić, pišu Nezavisne.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a “Horeca”, kazao je da nije u pitanju samo nedostatak konobara, nego svih radnika. Istakao je da se u ugostiteljstvu traže bilo kakvi radnici.

– Veliki problem je bio što u doba pandemije niko nije razmišljao o tim radnicima osim poslodavaca, koji su također bili na rubu. Sad smo došli u situaciju da ti radnici traže veću zaradu da napune kućni budžet koji je istrošen i odlaze, tako da su otišli i oni koji nikad nisu išli – naglasio je Kurtinović.

Pojedini restorani u Banjoj Luci traže ugostiteljske radnike i nude početnu plaću od 1.200 KM sa stimulacijama i mogućnošću napredovanja onima koji imaju iskustva u radu u ovoj djelatnosti. Radnici koji se odlučuju na odlazak ističu da na hrvatskom primorju, naprimjer, mogu zaraditi i dvostruko više nego u našoj zemlji.

Izvor: Poslovne novine