fbpx

Lažne recenzije postale su ogroman problem online trgovcima

ONLINE TRGOVINA

Ilustracija

Lažne recenzije postale su jedna od najtvrdokornijih pošasti internetskih trgovina, pri čemu se prstom najčešće upire na grupe koje se šire na Facebooku, a neki traže čvršću pravnu zaštitu od agencija koje su razvile cijelu industriju prevara. 

Samo je Amazon prošle godine blokirao 200 miliona lažnih recenzija, piše The Guardian.

Voditelj Amazonova odjela za povjerenje kupaca Dharmesh Mehta kaže da gomila dezinformacija šteti potrošačima, koji su "obmanuti o tome koje proizvode bi ili ne bi trebali kupovati".

"Prije nekoliko godina uočili smo porast onoga što nazivamo lažnim agentima za recenzije", rekao je Mehta, koji je to usporedio s "kućnom industrijom prevare", koja često ima stotine zaposlenih.

"Dolaze do prodavača i nude usluge lažnih recenzija, mnogi kao marketinšku uslugu", objasnio je.

Amazon lani tužio više od 90 agenata

"Pronađu put do potrošača i kažu: 'Ostavite li recenziju s pet zvjezdica za ovaj proizvod, daću vam ga besplatno ili ćete dobiti nagradnu karticu od 25 funti.' Dakle, oni zapravo kupuju recenzije kupca, a s druge strane prodaju marketing ili usluge recenzije brendu ili proizvođaču", kaže Mehta.

Grupa potrošača Which? nedavno je istaknula razmjer problema u istraživanju koje je pokazalo kako grupe koje nude lažne recenzije na stranicama kao što su Amazon, Google i Trustpilot još uvijek uspijevaju na Facebooku unatoč višestrukim intervencijama regulatora.

Nakon što je optužen da nije učinio dovoljno u hvatanju u koštac s lažnim recenzijama, Amazon je prošle godine pokrenuo pravni postupak protiv više od 90 agenata koji su omogućili lažne recenzije i tužio više od 10 hiljada administratora Facebook grupa koji su pokušali plasirati recenzije u zamjenu za novac ili besplatne proizvode.

"Na našim platformama nisu dopuštene prevare i prevarne aktivnosti, uključujući nuđenje ili trgovanje lažnim recenzijama", rekli su iz Mete, vlasnika Facebooka.

Novi zakon

Amazon je podigao ulog ističući upotrebu najnovije umjetne inteligencije za traženje lažnih recenzija i agresivnu potjeru za prevarantima. Već ove godine poduzeo je mjere protiv 94 prevaranta, ali želi da i drugi dijele informacije i da tehnološke tvrtke bolje nadziru svoje stranice.

Očekuje se da će zakon o digitalnim tržištima, tržišnom takmičenju i potrošačima, koji prolazi kroz britanski parlament, ojačati zakonske ovlasti regulatora. Predlaže se zabrana objavljivanja lažnih recenzija bez provjere jesu li istinite.

Međutim, iz grupe potrošača Which? kažu da bi zakonodavstvo trebalo ići dalje izričito podvrgavajući kupovinu, prodaju i hosting lažnih recenzija kaznenim mjerama.

Agencije