fbpx

Kuba priznaje kriptovalute kao sredstvo plaćanja

kuba pl

Kubanska vlada će zvanično priznati kriptovalute kao sredstvo plaćanja na ostrvu, prema odluci objavljenoj u službenom glasniku.

U odluci se navodi da centralna banka Kube sada može da odobri upotrebu kriptovaluta "zbog društveno-ekonomskih interesa", prenosi Raša tudej.

Kubanska centralna banka će uvesti set pravila za upotrebu digitalnih valuta u zemlji, kao i kontrolu licenciranja provajdera za pružanje usluga sa kriptovalutama. U odluci se upozorava da poslovanje s kriptovalutama ne smije da se koristi za nelegalne finansijske aktivnosti.

Kriptovalute su posljednjih mjeseci postale sve popularnije među Kubancima, kojima je korišćenje američkog dolara otežano zbog pooštrenog embarga pod bivšim predsjednikom SAD Donaldom Trampom. Zbog embarga, Kubanci nemaju pristup proizvodima kartičarskih kompanija Viza ili Masterkard.

Takođe, Vestern junion, jedna od vodećih svjetskih kompanija za transfer novca, obustavila je dolarske transakcije za Kubu u novembru prošle godine.

Ranije ove godine, El Salvador je postao prva država u svijetu koja je zvanično prihvatila kriptovalute kao nacionalno sredstvo plaćanja. Kongres te zemlje je u junu usvojio zakon kojim je bitkoin usvojen kao zakonsko sredstvo plaćanja, a zakon će stupiti na snagu u septembru.

Izvor: B92