fbpx

Krenulo nadmetanje za istraživanje nafte u Federaciji BiH

6krenulo

Vlada Federacije pokrenula je nadmetanje za davanje koncesija za istraživanje, razvoj i proizvodnju tečnih i gasnih ugljikovodika u Federaciji Bosne i Hercegovine, izvještava Indikator.ba.

Nadmetanje je pokrenuto za dobijanje istraživačkih i proizvodnih prava na tri bloka u Panonskom bazenu (blokovi BiHPo1, BiHPo2 i BiHTz) i jedan blok u Dinaridima (BiHD1).

Kako bi prikazalo potencijal navedenih blokova, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i iondustrije (FMERI) održat će promocije u zemlji i svijetu da bi predstavilo potencijalnim ulagačima zakonske i fiskalne obaveze i uslove kao i tehnički potencijal ponuđenih blokova.
Promocije će se održati u Sarajevu 1. oktobra 2019. godine i u Londonu 9. oktobra.
Dodatno, predstavnici FMERI će biti prisutni i na Scout sastanku CEEC (Centralno-istočna Evropa i Kaspijska regija) koji će se održati u Ankari, Turska u periodu 3.-6. oktobra 2019. godine i na Balkans Petroleum Samitu u periodu 24.-25. oktobar u Crnoj Gori. Uz to, Podatkovna soba će odmah biti dostupna u Federalnom zavodu za geologiju u Sarajevu.

Putem javnog poziva, zainteresovane državne i međunarodne naftne kompanije, i bona fide (autentični) investitori koji žele da prisustvuju promocijama pozvani su da izvrše registraciju.

Vlada FBiH je krajem prošle godine izabrala kompaniju IHS Global Ltd, London, za konsultanta koji će pomoći u pripremi i provođenju javnog nadmetanja za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina na prostoru Federacije BiH.

U medijskim izvještajima navođeno je da postoji interesovanje velikih svjetskih kompanija za istraživanje nafte u Federaciji BiH, uključujući i Shell koji je svojevremeno potpisao memorandum sa Vladom FBiH, ali je usljed krize odustao od projekta.

B. SIMIĆ

indikator.ba