fbpx

Kolaps šengenske zone bi koštao EU 1.400 milijardi eura

Ako se unutar Evrope vrate granične kontrole, ionako slabašan privredni rast će se naći pod dodatnim pritiskom.

euri novcanice 500 eura reuters main

Kolaps bezvizne šengenske zone koštao bi Evropsku uniju do 1.400 milijardi eura u narednoj deceniji, navodi se u analizi njemačke Bertelsmann fondacije.

Prema najgorem scenariju, u kom bi ponovno uvođenje kontrola na granicama EU-a podiglo troškove uvoza za tri posto, Njemačka bi, kao najveća evropska ekonomija, imala izdatke od čak 235 milijardi eura između 2016. i 2025. godine, a Francuska do 244 milijarde eura, navodi se u analizi, a prenosi agencija Reuters.

Prema najblažem scenariju, kada bi troškovi uvoza porasli za jedan posto kraj šengenske zone bi koštao EU blizu 470 milijardi eura u narednoj deceniji, dodaje se u studiji, prenosi Tanjug.

Troškovi bi, prema najtežem mogućem scenariju, porasli na 1.400 milijardi eura ili gotovo deset posto godišnjeg bruto domaćeg proizvoda (BDP) 28-člane EU.

Dodatni pritisak

"Ako se unutar Evrope vrate granične kontrole, ionako slabašan privredni rast će se naći pod dodatnim pritiskom", izjavio je predsjednik Bertelsmanb fondacije Aart De Geus.

Šengenska zona slobodnog kretanja je ustanovljena prije 30 godina i trenutno je 26 država obuhvaćeno u potpunosti Šengenskim sporazumom, od kojih su 22 članice EU.

Ovaj bezvizni sistem se, međutim, u proteklih pola godine našao na udaru oštrih kritika, zbog ogromnog priliva izbjeglica i migranata u Evropu, uglavnom sa Bliskog istoka i iz Afrike.

Kako bi ograničile priliv i osigurale bolju kontrolu ulaska izbjeglica i migranata na njihove teritorije, većina država-članica Šengena je proteklih mjeseci uvela granične kontrole, što je izazvalo strah od kolapsa čitavog ovog sistema, navodi britanska agencija.

Izvor: Agencije