Kod tri subjekta nadzora utvrđeno nezakonito povećanje marži

inspekcije brasno trgovina 1

Pored načina formiranja cijena i marži, inspektori su kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji.

U pojačanim inspekcijskim nadzorima nad provođenjem odluka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o formiranju cijena i marži u FBiH, a povodom povećane potražnje za robama široke potrošnje, federalni tržišni inspektorat je u toku dana kontrolisao 13 privrednih subjekata, uglavnom velikih trgovinskih lanaca. Nepravilnosti pri formiranju cijena utvrđene su kod tri subjekta nadzora, te će za prekšaje pravnom licu i odgovornom licu u pravnom licu biti izdato šest prekršajnih naloga.

Pored načina formiranja cijena i marži, inspektori su kontrolisali i skladišta, kako bi se osiguralo da su sve raspoložive količine roba za kojima je porasla potražnja plasirane u maloprodaji.

Federalni tržišni inspektorat nastavlja vršenje pojačanih nadzora i sutra, 1. marta kada će se vršiti kontrole i po brojnim pristiglim prijavama građana.

– Napominjemo, odlukama Vlade FBiH obuhvaćeni su: pšenično brašno i sve vrste hljeba od pšeničnog brašna, mlijeko i tekući jogurt 2,8 % m.m., svježa jaja, šećer kristal bijeli, so za ljudsku ishranu, riža, tjestenina, margarin i biljna mast, sve vrste svježeg mesa i ribe, mesne konzerve, riblje konzerve, suncokretovo jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, deterdžent za veš u prahu, tečni deterdžent za suđe, sapun, te nafta – navode iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Pozvali su sve privredne subjekte u maloprodaji i veleprodaji da u svom poslovanju primijene maksimalan stepen zakonitosti i odgovornosti prilikom formiranja cijena, te upozorili da će sve konstatovane zloupotrebe biti najoštrije sankcionisane.

– Molimo građane da prilikom svake kupovine obavezno traže fiskalni račun, te da sve uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP:  telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata), e-mail: Ova adresa e-pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript u vašem brauzeru da biste je videli., te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Izvor: RTV Slon