fbpx

Klimatske promjene prijete i proizvodnji nafte u svijetu

nafta trziste

Veliki dio svjetskih rezervi nafte i gasa je pod prijetnjom od porasta plime, oluja, poplava i ekstremnih temperatura izazvanih klimatskim promjenama, saopštila je danas konsultantska kuća za analizu rizika Verisk Mejplkroft.

Vremenske neprilike mogle bi da utiču na vađenje oko 600 milijardi barela naftnog ekvivarelna što je 40 odsto svjetskih rezervi nafte i gasa, a među najugroženijima su najveći proizvođači "crnog zlata" Saudijska Arabija, Irak i Nigerija, navela je kompanija sa sjedištem u Velikoj Britaniji bilješci o svom istraživanju, prenosi Rojters.

Klimatske promjene su udarile naftnu industriju ove godine, kada je ekstremno hladno vrijeme pogodilo glavni američki region za naftu, gas i preradu na obali Meksičkog zaliva, što je dovelo do dugih obustava rada i smanjene proizvodnje.

"Ovakvi događaji će postati sve češći i sve ekstremniji, i nanosiće još veće udarce toj industriji", kaže Rori Klizbi, analitičar za životnu sredinu u Verisk Mejplcroftu.

Nešto više od 10 odsto svjetskih komercijalnih rezervi naftte nalazi se u oblastima koje je konsultantska kuća ocijenila kao ekstremno rizične, od čega je, kako se smatra, skoro trećina izložena visokom riziku.

Ekstremne vrućine, nestašica vode i pješčane oluje mogu biti "Ahilova peta" za Saudijsku Arabiju, vodećeg svjetskog izvoznika nafte, otkrili su istraživači.

Afrički izvoznik broj dva, Nigerija, u kojoj su nalazišta nafte koncentrisana u pojasu riječnog sistema delte Nigera, prijetnju predstavljaju suše i poplave, navodi se u istraživanju.

Agencije