fbpx

Kising: Potrebe klijenata orijentir u daljem poslovanju

BANJALUKA, Novi vlasnici i novo rukovodstvo „Hipo Alpe Adria banke“ u Jugoistočnoj Evropi opredijeljeni su za jačanje poslovanja rukovodeći se stvarnim potrebama klijenata, prvenstveno stanovništva i malih i srednjih preduzeća.

kising1

U intervjuu Srni novoimenovani predsjednik Uprave mreže Hipo banaka u Jugoistočnoj Evropi Ulrih Kising ističe da se takvom poslovnom politikom jača ekonomski razvoj cijele regije.

„Širenje poslovanja znači unapređenje proizvoda i usluga klijentima, efikasniji rad kompletne mreže poslovnica, a ne povećanje njihovog broja, uz preuzimanje svih rizika“, napominje Kising.

Prema njegovim riječima, poslovanje u skladu sa potrebama klijenta podrazumijeva da klijentu otvoreno kažete šta može, a šta ne može, posebno kada je riječ o kreditima, i onda da taj kredit prilagodite tako da klijentu odgovara.

Kising naglašava da, uz potrebe klijenata, banka ima u vidu razvoj novih tehnologija, zbog čega planira ulaganje u mobilno i elektronsko bankarstvo, čime će građanima biti omogućeno efikasnije upravljanje i kreditima i depozitima i uopšte upravljanje novcem.

Kada je u pitanju poslovanje sa malim i srednjim preduzećima, on naglašava da ona mogu računati na podršku koju će im u skladu sa potrebama Hipo banka i pružiti, te da klijenti prije svega cijene jedan otvoren i transparentan odnos sa bankom.

„Velikih ulaganja u nekretnine, poput hotela ili poslovnih zgrada kao što je to banka radila u prošlom vremenu, više neće biti“, navodi Kising.

Prema njegovim riječima, prednost Hipo banke na novom tržištu jeste i sama činjenica da je Evropska banka za obnovu i razvoj kao vlasnik već prisutna na ovim prostorima u različitim infrastrukturnim projektima.

„Dobra pozicija i potencijal koji imamo trebamo i iskoristiti kako bi se kao banka bolje pozicionirali na tržištu. Trenutno smo na sedmoj poziciji među bankarskim grupacijama, a naš plan je da budemo bolje pozicionirani“, istakao je Kising.

Kada je riječ o uslovima poslovanja na ovim prostorima, Kising kaže da je put ka EU ogromna prilika i za javni i za privatni sektor koju treba iskoristiti.

„Brža i efikasnija administracija i ulaganje u infrastrukturu uvijek će se višestruko isplatiti“, poručuje Kising.

„Advent internešnel“, globalno aktivni investitor privatnog kapitala, i EBRD preuzeli su 17. jula ove godine „Hipo Grup Alpe Adria AG /HGAA/“ i njenu mrežu banaka u jugoistočnoj Evropi od Heta – „wind down“ društva bivše Hipo Alpe Adria banke u vlasništvu Republike Austrije.

Sporazum o kupoprodaji, potpisan je 22. decembra 2014. godine.

Hipo banka ima oko 1,2 miliona klijenata i 250 poslovnica u pet zemalja – Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, BiH i Sloveniji.

Za novog predsjednika uprave mreže banaka u Jugoistočnoj Evropi čije će sjedište i dalje biti u Klagenfurtu imenovan je Ulrih Kising koji će banku voditi sa članom Uprave nadležnim za finansije Johanesom Prokšom, članom Uprave nadležnim za rizike Stefanom Zeldenom i članom Uprave nadležnim za operacije i šefom prodaje Rajnerom Zihertom.

Srna