fbpx

Kampanja Poreske uprave: Svaki fiskalni račun jača i razvija RS

20171213153954 455958

Poreska uprava Republike Srpske ponovo sprovodi kampanju “Korak preduzmi, račun uzmi”, koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Kako je saopšteno iz Poreske uprave RS, pored preventivnog djelovanja kroz medijsku kampanju, u okviru ovih aktivnosti pojačan je i rad inspektora Poreske uprave RS na terenu, koji kontrolišu poslovne subjekte u izvršavanju ove zakonske obaveze s ciljem poboljšanja poreske discipline poreskih obveznika kada je u pitanju obaveza izdavanja fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge.

Tako je od početka ove kampanje u ovom mjesecu, prema podacima Poreske uprave RS, izvršeno ukupno 107 kontrola i u 43 slučaja su utvrđene nepravilnosti, što čini oko 40 odsto kontrolisanih poreskih obveznika. Tokom tih pojačanih kontrola, inspektori su izdali 48 prekršajnih naloga, na ukupan iznos kazne od 31.500 maraka. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su za 20 poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja djelatnosti u trajanju od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa. Najviše objekata je zbog neizdavanja fiskalnih računa u decembru privremeno zatvoreno na području koje pokriva Područni centar Banjaluka, i to ukupno pet, dok potom slijede područni centri Doboj i Bijeljina, na čijim teritorijama su privremeno zatvorena po četiri objekta.

“Poreska uprava RS će u narednom periodu preduzeti sve mjere iz svoje nadležnosti, da prvo preventivnim mjerama, a zatim i intenzivnim kontrolama na terenu poboljša disciplinu poreskih obveznika kada je u pitanju izdavanje ili uzimanje fiskalnih računa nakon svake kupovine ili izvršene usluge”, rekli su iz Poreske uprave RS.

Iz Uprave ističu da će inspektori u narednom periodu ove pojačane kontrole vršiti svakog radnog dana, ali i u dane vikenda, i to u smjenama, pa pozivaju poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti i sebe ne dovedu u situaciju da pred i za vrijeme božićnih i novogodišnjih praznika budu privremeno zatvoreni na period od 15 dana zbog neizdavanja fiskalnog računa.

“S ciljem preventivnog djelovanja, a što je i smisao ove kampanje, naglašavamo da je važno promijeniti loše navike i povećati fiskalnu svijest kod građana i ukazati na značaj uzimanja fiskalnog računa. Bez fiskalnog računa kupac ne može da reklamira robu niti da dobije povrat novca. Fiskalni račun je jedini način da kupac ostvari svoja prava, ali i da bude siguran da dio njegovog novca ide u budžet čime se finansira zdravstvo, prosvjeta, kultura, obrazovanje...”, istakli su iz Poreske uprave RS i dodali da se borba protiv sive ekonomije ne zasniva samo na zabranama i inspekcijskim mjerama, već podrazumijeva i različite aktivnosti šire društvene zajednice, od kojih je jedna upravo uzimanje fiskalnog računa.

Naglašavaju da neizdavanje fiskalnih računa od strane poreskih obveznika pokazuje da je njihovo poslovanje nelegalno i znači neprikazivanje prihoda i utaju poreza.

“Prema tome, Poreska uprava RS prilikom svojih kontrola samo sprečava poreske obveznike da rade nelegalno, da vrše utaju poreza i da budu nelojalna konkurencija onim poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune prilikom prodaje robe ili usluga”, rekao je Nikola Salapura, portparol Poreske uprave RS, i dodao da ne uzimajući račune, građani nesvjesno daju svoj doprinos u utaji poreza i povećanju obima sive ekonomije.

Iz Poreske uprave RS su još jednom pozvali poreske obveznike da poštuju zakonske propise u ovoj oblasti, a sve građane da slučajeve neizdavanja fiskalnih računa prijave putem e-mail adrese: kontaktŽporeskaupravars.org ili na brojeve telefona istaknute na internet stranici Poreske uprave RS.

(Nezavisne)