fbpx

Kako će izgledati turizam poslije korona virusa?

w 56062712

Turistička putovanja još će dugo ostati samo u regionalnim okvirima, procjenjuju stručnjaci.

Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih naroda procjenjuje da će zbog pandemije novog korona virusa obim međunarodnog turizma ove godine pasti i do 80 posto u odnosu na 2019. te da će uslijed toga pod upitnikom biti najmanje 100 miliona radnih mjesta.

Način na koji će neke zemlje pokušati ublažiti razoran utjecaj bolesti COVID-19 na sektor turizma možda ukazuju na to kako će ta industrija u svijetu izgledati poslije pandemije, prenosi Tanjug.

Estonija, Latvija i Litvanija najavile su međusobno otvaranje granica za državljane te tri zemlje od 15. maja, a sličnih inicijativa ima i u drugim dijelovima Evrope.

U azijsko-pacifičkoj regiji Novi Zeland i Australija obavezali su se na formiranje bilateralnog "putnog koridora" za turiste kada to bude moguće, ali će za to biti potrebno da prođe još nekoliko mjeseci.

Ipak, takva saradnja, kako ocjenjuju stručnjaci, još će dugo ostati samo u regionalnim okvirima, pa su, naprimjer, takva putovanja iz SAD-a u Aziju zasad veoma daleko.

Bliski politički odnosi

Turistički koridor moguć je i između Tajlanda i Vijetnama, a eksperti smatraju da će, osim ovladavanja pandemijom, jedan od glavnih uvjeta za dogovore te vrste biti bliski međusobni politički odnosi, kakvi, naprimjer, postoje između Australije i Novog Zelanda.

Veliko je pitanje kako će se u situaciji poslije pandemije postaviti Kina, zemlja koja godišnje daje najveći broj turista.

Kina u sve većoj mjeri dozvoljava putovanja unutar svojih granica, koje su za strane državljane zasad zatvorene.

Ankete pokazuju da će se, kad bude moguće putovanje van njihove zemlje, kineski turisti držati onoga što im je već poznato i neće putovati daleko, kaže Bill Barnett, direktor konsultantske kompanije "C9 Hotelworks".

To bi moglo značiti da će Tajland, koji godišnje posjeti približno 11 miliona kineskih turista, biti prva zemlja koja će omogućiti putne veze s Kinom, dok će, s druge strane, Peking vjerovatno biti manje zainteresiran za turističke koridore ka zemljama poput Australije, u kojima je zbog pandemije stvoreno antikinesko raspoloženje.

Karantini na otocima

"Mislim da će turizmu štetiti geopolitičke igre ili strategije koje su upotrijebljene da bi se iskoristila ova kriza", kaže Freya Higgins-Desbiolles s Univerziteta Južne Australije.

Da bi privukle što veći broj stranih turista, tajlandske vlasti namjeravaju samo za njih odrediti specijalne zone, kao što su odmarališta na otocima, koja bi istovremeno služila kao svojevrsni karantini.

Međutim, nije naročito vjerovatno da će to biti dovoljan poticaj za turiste koje po povratku iz Tajlanda u njihovim zemljama bude čekao dvosedmični boravak u pravom karantinu.

Uza sve to postoji pitanje šta čeka putnike u međunarodnom aviosaobraćaju.

Neki eksperti već su uporedili posljedice pandemije COVID-a 19 s onima koje su izazvali napadi u SAD-u 11. septembra 2001, ali napominju da će naglasak ovog puta biti na provjeri zdravstvenog stanja putnika.

Izvor: Agencije