fbpx

Kafa na berzi najskuplja u posljednjih 10 godina

coffee cijena

Cijene kafe dostigle su 10-godišnji maksimum, a analitičari očekuju da će se napetosti na tržištu nastaviti sve do 2023. godine.

Ugovori za isporuku kafe u decembru u ponedjeljak su završili trgovanje na 2,34 dolara za nešto manje od pola kilograma. U četvrtak su futuresi za kafu na Njujorškoj interkontinentalnoj berzi dostigli 2,46 dolara, što je najviša cijena od 2011. godine, kada je kafa probila vrijednost od tri dolara za pola kilograma, piše CNBC.

U međuvremenu, referentna cijena Međunarodnog udruženja za kafu u petak je bila 2,07 dolara za pola kilograma, što je 85 odsto više u odnosu na godinu ranije. Ole Hansen, menadžer robne strategije u Sakso Banku, rekao je da se u proteklih 12 mjeseci “dogodila savršena oluja koja je našem voljenom zrncu dala podsticaj”.

„Buduća cijena zavisi od toga koliko će ti događaji biti dugotrajniji. Mislim da se moramo fokusirati na ono što se događa u Brazilu ove godine, gdje smo imali niske temperature i mraz koji je pogodio neka područja uzgoja, a imali smo i razdoblje suše. Sve to dovodi u pitanje rod 2022. godine“, rekao je Hansen, prenosi Index.

Cijene bi mogle još da rastu

Hansen je dodao da će ove nepovoljne vremenske prilike uticati na prinos krajem ove godine, kao i 2022, a potencijalno i 2023. godine.

„Vidjeli smo kako je kafa porasla na oko tri dolara 2011. godine, kada smo takođe imali problema u Brazilu. Ovo su stvarno brojke koje podstiču nagađanja o dostizanju tog nivoa. Ako projekcije za Brazil u narednim mjesecima nastave da potvrđuju smanjenje proizvodnje, onda je rizik od poskupljenja vrlo stvaran“, rekao je on.

Uz loše vrijeme, globalna ograničenja ponude imala su značajan uticaj na tržište kafe jer se proizvođači i pržionice, kompanije koje prerađuju kafu u proizvod koji pijemo, često nalaze u različitim zemljama.

Neizvjesnost tržišta takođe proizlazi iz izvoznica, kao što je Etiopija, koja je na ivici građanskog rata, te Vijetnam, koji bilježi porast slučajeva kovida19 koji bi mogli poremetiti proizvodnju.

„Mislim da u cjelini imamo tržište koje je prvi put nakon nekoliko godina počelo da pokazuje određenu zategnutost“, dodao je Hansen.

Izvor: Srpskainfo